El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts l'expedició del nou DNI digital que es podrà portar al mòbil gràcies a una aplicació que es dirà miDNI. Així doncs, des d'aquest dimecres, qualsevol ciutadà amb un DNI en vigor en suport físic podrà també portar aquest document en el seu telèfon mòbil per acreditar la seva identitat en tràmits presencials davant entitats públiques o privades, com podria ser signar una hipoteca en una entitat bancària, recollir un paquet en Correus o votar en unes eleccions. Així ho ha detallat en roda de premsa el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, qui ha presentat el reial decret aprovat pel govern espanyol que regula a l'expedició del DNI tant en format físic com, per primera vegada, en format digital i que entrarà en vigor aquest dimecres després de la seva publicació en el BOE.
El projecte ha estat desenvolupat per la Policia Nacional i la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre i donarà múltiples possibilitats a la població. Marlaska ha afirmat que la nova mesura situa a Espanya entre els primers països europeus que disposen d'un sistema per acreditar la identitat a través del telèfon mòbil mitjançant un suport virtual "senzill, intuïtiu i efectiu".
Què puc fer amb el DNI digital?
Qualsevol ciutadà que tingui el DNI en vigor podrà descarregar-se l'aplicació per tenir el seu document en versió digital per poder identificar-se de manera segura i amb la mateixa eficàcia jurídica, tot i que, en aquesta primera fase que durarà un any, tindrà limitacions, ja que de moment no servirà per a identificar-se a internet. Precisament, aquest serà el període que tindran les entitats públiques i privades per adoptar les mesures necessàries per al bon funcionament del format digital. I durant aquest primer any no serà obligatòria l'acceptació del nou format. En tot cas, el DNI en format digital no substitueix al carnet tradicional. Així, impedint la manipulació, falsificació o emmagatzematge de les dades, el DNI electrònica guanyarà usos en diferents fases.
Durant aquesta primera fase, es podrà fer servir per acreditar la identitat de forma presencial en diverses gestions. Així doncs, servirà per al control d'accés a qualsevol espai públic o privat, per establir qualsevol mena de relació jurídica, signar escriptures davant notari, acreditar la identitat en tràmits presencials davant l'Administració o davant entitats privades. També per acreditar la majoria d'edat, obrir un compte bancari, registrar-se en un hotel, llogar un vehicle, realitzar transaccions comercials presencials en les quals es requereixi el DNI en vigor o recollir paquets a Correus o altres serveis de missatgeria.
Com puc tenir el DNI digital?
Per poder tenir el DNI en format digital al telèfon mòbil és necessari completar tres fases: un registre previ que vincula de manera inequívoca la identitat del ciutadà a un número de telèfon mòbil que permet la descàrrega de l'aplicació MiDNI, virtualització del DNI i verificació del procés. Per executar el procés és imprescindible que el DNI estigui en vigor així com els seus certificats electrònics actius. La nova aplicació serà l'única oficial amb suport legal i impedeix la manipulació o falsificació de les dades, que no quedaran emmagatzemats ni en el mòbil que sol·licita la identificació ni en el qual comprova la identitat del titular del DNI digital.
Durant l'alta es verifica que el DNI està associat a aquest número de telèfon per mitjà de codis d'un sol ús que l'usuari ha d'utilitzar per a finalitzar la correcta vinculació. Únicament es pot associar un DNI a un número de telèfon mòbil. En cas que el document estigui extraviat o hagi estat sostret, la informació no estarà disponible.
Les dades que es poden mostrar
A més, en el moment de fer la consulta, el titular del DNI podrà decidir quines dades vol mostrar en funció de l'ús que vulgui donar i de l'objectiu de la verificació de la identitat. Aquesta llibertat de mostrar les dades segons la situació incrementa la privacitat del ciutadà, ja que no és necessari mostrar totes les dades en totes les situacions. Hi ha tres opcions diferents:
- DNI edat, que mostrarà la fotografia, el nom i la majoria d'edat
- DNI simple, que reflectirà la fotografia, el nom, cognoms, el sexe i validesa de DNI
- DNI complet, que mostra totes les dades del document físic.
Un cop s'ha triat el nivell d'informació sol·licitat, l'aplicació genera un codi QR que es mostra en la pantalla del telèfon del titular del DNI i que pot ser escanejat per qualsevol altre dispositiu en el qual hagi estat instal·lada l'aplicació MiDNI. En escanejar-ho, apareixerà en la pantalla de l'usuari verificador les dades del ciutadà en funció de l'opció triada.