La promotora dels dos edificis incendiats en el barri de Campanar de València, que després d'un aparatós incendi que s'ha estès per tota la façana en tan sols unes poques hores i en què s'han confirmat, fins al moment, 4 persones mortes, 19 desaparegudes i 14 ferides, destacava en el seu vídeo promocional que tenia "façanes revestides d'un innovador material d'alumini". En el vídeo de la promotora, FBEX, s'explicava que es tractava de dos edificis "avantguardistes i singulars units per un espectacular ascensor panoràmic", amb la "màxima qualitat" en els materials de construcció, amb modernes instal·lacions i "rigorosos controls de qualitat durant tot el procés d'edificació".
🔴 Incendi en un edifici a València, DIRECTE | Última hora dels morts i desapareguts
L'arquitecte i diputat socialista a les Corts valencianes David Calvo ha carregat durament contra la promotora FBEX i ha assenyalat, a través d'un missatge en el seu compte de la xarxa social 'X' (Twitter), que en aquest vídeo promocional, de fa 17 anys, "es van oblidar de dir que cada panell només tenia 0,5 mil·límetres d'alumini, davant de 5 mil·límetres de polietilè massís", un material que els experts han assenyalat com a altament inflamable i que fa anys que ha anat quedant en desús per a la construcció, tot i un ampli auge en la dècada dels 2000.
Una empresa endeutada i enfonsada
Dirigida darrerament pel promotor Juan Parada Henares —accionista majoritari, amb el 49% de les accions— i amb origen barceloní, l'empresa FBEX, la promotora responsable dels edificis cremats, va créixer durant l'època del boom del totxo i va arribar a tenir 300 treballadors, entre Catalunya, Balears, Múrcia i el País Valencià. Amb tot, FBEX es va enfonsar quan va esclatar la bombolla immobiliària, deixant un deute de 500 milions d'euros en entitats de crèdit, a les quals va demanar finançament, i de 27,7 milions amb les administracions públiques. El 2010, l'últim exercici declarat, va tancar amb resultats negatius de 156.944 euros en pèrdues, el mateix any en què es va declarar en concurs de creditors. Actualment, Parada Henares treballa com a alt càrrec i administrador d'altres tres empreses.
Façanes de poliuretà, un material molt inflamable
Precisament, el poliuretà utilitzat en el revestiment de les façanes es considera que ha facilitat la ràpida propagació de les flames d'aquests edificis, segons ha explicat l'experta en peritatges Esther Puchades, per a qui aquest sinistre marcarà "un abans i un després" a Espanya en l'ús d'aquest material en la construcció. En declaracions a la televisió pública valenciana À Punt, Puchades ha explicat que sota les peces d'alumini col·locades en la façana de l'edifici hi ha poliuretà, un producte "totalment inflamable, que és el que ha provocat l'expansió de les flames en menys de mitja hora".
"El 2005 —data de construcció de l'edifici sinistrat— no estava tan estesa la mala fama del poliuretà. Avui no s'utilitza, almenys no d'aquesta forma", ha apuntat aquesta especialista en al·lusió a un material que ha provocat grans incendis en edificis en els últims anys, com el de la torre Grenfell de Londres el 2017. Preguntada per si sap si hi ha altres edificis a la ciutat construïts amb elements similars, Puchades ha apuntat que ho desconeix, però que és possible, ja que és un material que es va emprar habitualment entre els anys 2000 i 2010; alhora que ha instat a revisar la qüestió "per la seguretat de les persones".
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!