A l'inici de l'estiu, aquest Sant Joan la reserva d'aigua present en els embassaments de les conques internes de Catalunya se situa en el 37% de mitjana, després d'un ascens ràpid i notori al llarg de l'abril, el maig i el que va de juny. Si bé el 9 de març van tocar fons, amb un volum d'aigua sota mínims del 14,3%, les pluges abundants al llarg del territori durant els darrers mesos, així com les restriccions al consum imposades per l'estat d'emergència o d'excepcionalitat en el seu moment, han contribuït a mantenir i augmentar les reserves. Prova de la millora recent de l'estat de la sequera a Catalunya és l'aspecte del pantà de Sau. A mitjans de maig ja es va començar a veure com el blau i el verd s'imposaven sobre el sec en l'indret que ha estat el símbol més visible de la greu sequera que s'ha patit. I si a principis d'any Sau estava al 4,7% de la seva capacitat; ara, a finals de juny, es troba ja al voltant del 46%, amb més de 75 hectòmetres cúbics embassats —d'una capacitat total d'uns 165 hm³—. Ara sí, l'església de Sant Romà de Sau ja comença a cobrir-se.
Tot i que la situació encara és una incògnita, donada la sequera gairebé estructural que ha afrontat Catalunya durant tres anys i que les reserves totals de les conques internes catalanes només es troben a poc més d'un terç de la seva capacitat total, sumat al repte que pot suposar l'entrada en la temporada seca d'estiu, que ja arriba de ple, i en un context en el qual el Govern ha abaixat les restriccions.
El sistema Ter-Llobregat, el que abasteix d'aigua a més de 6 milions de ciutadans en 202 municipis de Barcelona i Girona, ja frega el 40% de la seva capacitat i presenta un total de 236 hectòmetres cúbics d'aigua en els seus embassaments, d'acord amb les darreres dades de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Amb tot, la situació encara es troba en situació d'alerta declarada, amb les consegüents restriccions al consum d'aigua al sector primari, la indústria, l'oci i l'ús municipal o privat; si bé són més laxes d'ençà que el Govern va aixecar a principis de maig l'estat d'emergència que hi havia des del febrer.
L'embassament de Darnius Boadella (Alt Empordà) també continua guanyant aigua, tot i que ho fa d'una manera lenta i moderada. En 3 mesos ha doblat els seus volums, guanyant més de 8 hm³. A la segona meitat de juny, està a gairebé el 23% mentre que principis de març se situava a l’11%. El pas d'emergència II a emergència I comporta que la dotació per municipi augmenta fins als 200 litres per habitant i dia en comptes de 180 litres. A més, no hi ha l'obligació de tancar les dutxes en els gimnasos. D'igual forma, l'altre punt més afectat per la sequera continua sent el pantà de Riudecanyes (Baix Camp), que continua també en fase d'emergència I.