La reserva d'aigua present en els embassaments de les conques internes de Catalunya se situa en el 26,66% de mitjana, en data d'aquest diumenge 19 de maig, després d'un ascens ràpid i notori al llarg de l'abril i especialment del que va de maig. Si bé el 9 de març van tocar fons, amb un volum d'aigua sota mínims del 14,3%, les pluges abundants al llarg del territori durant les darreres setmanes, així com les restriccions al consum imposades per l'estat d'emergència o d'excepcionalitat, han contribuït a mantenir i augmentar les reserves. Tot i que la situació encara és complicada, donada la sequera gairebé estructural que ha afrontat Catalunya durant tres anys i que les reserves encara no arriben ni a un terç de la seva capacitat total, sumat al repte que pot suposar l'entrada en la temporada seca d'estiu ben aviat.
Prova de la lleugera millora recent de l'estat de la sequera a Catalunya és l'aspecte del pantà de Sau. El blau i el verd comencen a ressaltar sobre el sec en l'indret que ha estat el símbol més visible de greu sequera que pateix el país. Sau es troba ja al voltant del 21% de la seva capacitat, amb més de 30 hectòmetres cúbics embassats —d'una capacitat total d'uns 165 hm³—, quan fa tan sols uns pocs mesos encara va arribar a fregar l'1%-2%.
El sistema Ter-Llobregat, el que abasteix d'aigua a més de 6 milions de ciutadans en 202 municipis de Barcelona i Girona, ja frega el 28% de la seva capacitat i presenta un total de 169 hectòmetres cúbics d'aigua en els seus embassaments, d'acord amb les darreres dades de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), enregistrades aquest divendres. Amb tot, la situació encara es troba en situació d'excepcionalitat declarada, amb les consegüents restriccions al consum d'aigua al sector primari, la indústria, l'oci i l'ús municipal o privat; si bé són més laxes d'ençà que el Govern va aixecar a principis de mes l'estat d'emergència que hi havia des del febrer.
Pel que fa a altres zones hídriques i embassaments de les conques internes, la situació encara és excepcionalment greu al pantà de Riudecanyes (Baix Camp), que es troba en situació d'emergència fase II per sequera amb només un 2,56% de la seva capacitat. Situació similar a l'embassament de Darnius-Boadella (Alt Empordà) també en fase II d'emergència i amb un 17,15% de la seva capacitat, o a l'aqüífer Fluvià-Muga, que seria el tercer espai de les conques internes catalanes que està encara en emergència. La resta se situen entre la prealerta, l'alerta i l'excepcionalitat, d'acord amb els barems de l'ACA.
El pantà de Talarn comença a obrir comportes
Una altra bona notícia pel que fa a l'estat de la sequera a Catalunya és el pantà de Talarn, al Pallars Jussà, que aquest dimecres va començar a desembassar aigua en arribar a superar el límit de la seva capacitat, amb 227,6 hectòmetres cúbics, quan feia més de quatre anys que no s'obrien les comportes. La presa té un total de set portes, i de moment, s'ha obert una, de forma automatitzada, deixant anar uns 60 m³/s d'aigua.