La Fundació per a la Conservació i Recuperació d'Animals Marins (CRAM) ha alliberat quatre tortugues marines a la platja del Prat de Llobregat. L'entitat ha organitzat aquest diumenge el tradicional 'Torna a casa', una festa multitudinària per celebrar el retorn dels animals al mar. En el marc de l'efemèride, la fundació ha preparat també activitats per a tota la família: treballs manuals relacionats amb la conservació del medi marí, una carpa expositiva, i fins i tot un simulacre de rescat d'una tortuga marina. La cirereta final, però, ha estat l'alliberament de la Dana, l'Anna, la Marinada i la Sira. Totes quatre pertanyen a l'espècie Caretta caretta. Els encarregats de retornar-les han estat voluntaris de la Fundació CRAM.
Activitats per a tota la família amb l'objectiu de protegir el medi marí
El 'Torna a casa' ha reunit desenes de famílies en un cicle dedicat a conscienciar sobre els ecosistemes marins. Les activitats han començat a les deu del matí a la platja i els assistents, grans i petits, han pogut gaudir fent diversos exercicis relacionats amb la conservació del medi marí de la mà dels educadors del CRAM. També han pogut descobrir les accions de conservació que es duen a terme des de la fundació. Ja a dos quarts d'una del migdia ha començat l’alliberament dels quatre exemplars de tortuga marina. "Aquest és l’acte que millor simbolitza la tasca de recuperació d’espècies marines amenaçades que du a terme la Fundació CRAM", han dit els organitzadors després de l'èxit de participació, i han destacat que és "fonamental" compartir aquest esdeveniment tan especial amb tota la ciutadania.
L'acte ha comptat amb l'assistència de la secretària d'Acció Climàtica, Anna Barnadas; el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur; el tinent d'alcaldia d'Acció Ambiental del Prat, Joaquim Bartolomé, i el president de la Fundació CRAM, Josep Lluís Pal.
La Fundació CRAM ha auxiliat més de 1.200 tortugues marines
La Fundació CRAM és una entitat creada el 22 d'abril de 1996, tot i que l'inici de les seves activitats es remunten al 1991, quan una epidèmia vírica que va afectar a centenars de dofins. Durant aquests 28 anys, el CRAM ha auxiliat més de 1.200 tortugues marines, 650 cetacis vius encallats a la platja i 240 aus marines. En paral·lel, ha realitzat més de 50 projectes científics, més de 420.000 persones han participat en les activitats educatives al Centre de Recuperació i unes 2.700 s'han involucrat al programa de voluntariat. Des de la fundació insisteixen que la recuperació d’aquests exemplars és possible gràcies a l’ajuda dels centenars de voluntaris que donen suport a la tasca del CRAM.