El març més plujós del que portem de segle va ser un bé de Déu per a la sequera i els embassaments de les conques internes de Catalunya, que van arribar al 60% de la seva capacitat per primer cop en tres anys. I això que estaven al 30% fa només dos mesos! A aquest ritme, no deu faltar gaire perquè el Govern acabi d'aixecar totes les restriccions. L'augment ha estat increïble i ha quedat ben registrat des de l'espai per la missió Sentinel-2 del programa Copernicus de la Unió Europea. Així ha estat l'espectacular increment dels pantans catalans en imatges de satèl·lit, captades el 5 de febrer i l'1 d'abril. 

El pantà de Darnius Boadella (Alt Empordà) estava només al 16,9% el 5 de febrer, però l'1 d'abril havia arribat al 62,6%. Això és un increment de 46,7 punts percentuals, en tan sols dos mesos. Les imatges d'un dia i de l'altre són absolutament diferents: al febrer s'hi veia poc més que un fil d'aigua, però a l'abril està pràcticament ple; i què dir del paisatge, que s'ha tornat molt més verd.

Més del mateix en el pantà de Sau (Osona), el més icònic del país, on l'augment ha estat encara més exagerat: del 6,3% el 5 de febrer, al 69,5% l'1 d'abril. Més de 60 punts en dos mesos! L'església ja torna a estar amagada, i ara els turistes ja no hi van a fer turisme de sequera: van a fer-se fotos amb l'aigua.

L'embassament de Susqueda (Selva), en canvi, no ha canviat gaire (del 40,1 al 43,5%). Per què? Perquè rep aigua de Sau, que per motius obvis no és que n'hagi aportat molta últimament. Sí que destaca la connexió del pantà amb el Ter, que dos mesos enrere era imperceptible.

La mateixa història de Sau i Darnius Boadella a l'embassament de la Baells (Berguedà), que el febrer estava al 55,2% de la seva capacitat i ara està pràcticament ple (97,6%) —un increment del 42,4%—. El canvi és evident. De fet, fa uns dies celebràvem que vorejava el 100% de capacitat i que havia multiplicat el cabal de sortida, gràcies a les pluges de les setmanes anteriors.

Al pantà de la Llosa del Cavall (Solsonès), l'augment també ha estat molt perceptible: del 33,7 al 54,3% (20,6 punts més). Una imatge i l'altra no tenen res a veure.

La tendència és igual a l'embassament de Sant Ponç (Bages), el 5 de febrer se situava al 53,2% de la seva capacitat. Dos mesos després, l'1 d'abril, havia superat les tres quartes parts del seu total (76,5%). Això són 23,3 punts més.

El pantà de Foix (Alt Penedès) ja estava molt ple al febrer (89,2%), però és que a l'abril ja ha superat el 100% de la seva capacitat. Tanmateix, és veritat que no és un canvi que s'apreciï gaire (només un 11,3% més).

L'embassament de Siurana (Priorat) estava demanant clemència el 5 de febrer, quan se situava mig punt per sota del 10%. L'1 d'abril, però, havia remuntat fins al 23,5%. Aquí sí que es nota molt la diferència, que és del 14%.

Finalment, el pantà de Riudecanyes (Baix Camp) estava al 23,7% fa dos mesos i va aconseguir remuntar per sobre de la meitat (51,7%) —28 punts de diferència—. El canvi és molt clar sobretot per allà on rep l'aigua. Feia anys que no es veien imatges així!

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!