El 2023 va passar a la història com un any on els rècords de calor van arribar a màxims. Un dels fronts on el canvi climàtic s'ha deixat notar més enguany ha estat en la temperatura de mars i oceans.   Això té un impacte en els diversos ecosistemes marins que hi ha a tot el món, com en els esculls de corall. De fet, la National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) ha informat que l'any 2023 hi va haver un blanqueig massiu dels esculls de corall, el major en la història. 

Segons la institució estatunidenca,  77% de les àrees d'esculls de corall del món, des de l'Atlàntic fins al Pacífic fins als oceans Índics, han estat sotmeses fins ara a un estrès per calor que ha accelerat el blanqueig. "Aquest esdeveniment encara està augmentant en extensió i hem batut el rècord anterior en més d'un 11% en aproximadament la meitat del temps", ha declarat a Reuters el coordinador de la NOAA Coral Reef Watch, Derek Manzello. "Això podria tenir serioses ramificacions per a aquests esculls", ha alertat. 

Desencadenat per l'estrès per calor als oceans càlids, el blanqueig dels coralls es produeix quan els coralls expulsen les algues de colors que viuen als seus teixits. Sense aquestes algues útils, els corals es tornen pàl·lids i són vulnerables a la fam i les malalties. Un corall blanquejat no està mort, però les temperatures de l'oceà han de refrescar-se per a qualsevol esperança de recuperació.

Sabem com està la Gran barrera de Corall?

Un important i extens informe sobre l'estat de salut de la Gran Barrera de Corall ha estat publicat pel govern australià de forma discreta i sense cap promoció, ni explicació, ni roda de premsa. Aquesta publicació en segó pla ha fet saltar les alarmes entre els activistes climàtics. La secció australiana de l'ONG WWF ha denunciat que l'Executiu d'Austràlia ha volgut "enterrar les males notícies". L'informe de l'Autoritat del Parc Marí de la Gran Barrera de Corall adverteix que la "finestra d'oportunitat per assegurar un futur positiu" per a l'escull s'estava "tancant ràpidament" i les perspectives per a l'ecosistema eren "molt pobres".

És a dir, s'han publicat de forma molt discreta dades que apunten a la sentència de mort que serà l'avenç de l'escalfament global per aquest ecosistema. "Això crea l'aparença que el govern estava intentant amagar les conclusions de l'informe per enterrar les males notícies. Aquest és un enfocament cínic per gestionar la Gran Barrera de Corall", va declarar Richard Leck, cap dels oceans de WWF Austràlia. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!