La notícia ha fet la volta al món, però sembla haver esquivat la Xina: no hi ha ni rastre, pràcticament, de la mort del Papa Francesc als mitjans de comunicació xinesos. Ni al People’s Daily, ni al China Daily, ni al Guangming Daily ni a l'agència oficial de la República Popular Xinhua apareix en portada la notícia del dia, malgrat que aquests mitjans tenen fins i tot una edició en anglès amb vocació de ser llegides a la resta del món. De fet, en aquests portals web, ni tan sols apareix en un lloc destacat dins de les seccions d’Internacional. Els títols es limiten a informar que “Mor el Papa Francesc als 88 anys”. I prou; cap menció al seu llegat. Només el Global Times sí que ha inclòs la notícia a la seva portada uns minuts, però al cap d’una estona l’ha acabat retirant de les principals posicions i li ha reservat un espai ben petit.

La distància horària entre Roma i Beijing tampoc no és cap excusa; sí que ho ha estat pel continent americà, perquè Francesc ha mort a quarts de vuit del matí, en plena matinada en aquella zona del planeta. Les redaccions asiàtiques, en canvi, estaven en ple funcionament; era llavors la tarda. El Vaticà i la Xina —on hi ha aproximadament 12 milions de catòlics— no mantenen relacions diplomàtiques, perquè la Santa Seu reconeix Taiwan com a país; una illa que la Xina considera que és part del seu territori. De fet, Francesc no va arribar mai a visitar Beijing de forma oficial, malgrat haver manifestat en diverses ocasions que volia fer-ho. Volia apropar-se més al gegant asiàtic, però va haver-se de conformar amb la signatura d’un acord sobre nomenaments de bisbes al país de Xi Jinping.

La premsa internacional —occidental— recorda Francesc com un Papa humil

Així, els mitjans xinesos han fet tot al contrari del que han fet els diaris internacionals del món occidental. Les seves principals capçaleres han recordat el Papa Francesc com un home humil i reformista de l’Església catòlica en el dia de la seva mort. La Reppublica, diari editat a Roma, destaca que ha estat un Pontífex d’origen “popular”, amb una personalitat “discreta però dominant” capaç “d’escapar de les categories de progressista o conservador” però inqüestionablement “reformista”. El Corriere della Sera, que s’edita a Milà, també destaca que Jorge Bergoglio passarà a la història per haver estat un Sant Pare modest. Mentrestant, el diari argentí Clarín plora la mort del seu compatriota: “Mor l’argentí que va transformar l’Església”, titula el rotatiu en la seva portada digital. Aquest mitjà resumeix el seu llegat en un “cop de timó d’una institució dues vegades mil·lenària cap a una actitud més oberta, comprensiva i austera”.

El New York Times, per la seva banda, també destaca que Francesc “va defensar els migrants i va xocar amb els tradicionalistes”, mentre que l’anglès The Times recorda el Pontífex com un “defensor de les causes liberals que va sacsejar la burocràcia de l’Església i es va enfrontar als catòlics conservadors”. L’alemany Die Welt explica que el Sant Pare “ha guiat l’Església pel camí de la humilitat i la modèstia”. Alhora, però, destaca que en el darrer tram del seu lideratge de l’Església ha estat més “vacil·lant”, cosa que “l’ha convertit en un misteri pels fidels i ha augmentat les forces centrífugues del catolicisme”. El francès Le Monde resumeix el llegat de Francesc de forma similar: “Defensor incansable dels pobres, dels migrants, del planeta devastat i de l’enteniment interreligiós, ha estat també un destructor de la cultura de la cancel·lació i de la ‘ideologia de gènere’; i ha fet cas omís de les categories”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!