El diari britànic The Times ha publicat en el seu apartat de viatges un reportatge titulat "Com ser espanyol", en el qual descriu les característiques, al seu entendre, del país. Els descriu com a impuntuals, malparlats i desagraïts. El reportatge pretén que els qui viatgen a Espanya no apareguin com a guiris sinó que s'integrin a la idiosincràsia del país, amb to sarcàstic.
L'article recomana als turistes “renegar com un soldat, beure vi negre fred i acabar-se sempre el sopar”, per integrar-se. També subratlla la necessitat d'aprendre castellà com un primer pas, que ha d'anar seguit per un bronzejat i saber distingir les ‘tapes’ dels ‘pintxos’, que serien el segon i tercer pas. Adverteix, però, que encara "et queda un llarg camí abans que puguis passar a ser alguna cosa més que un guiri”.
“Ser espanyol implica entrar a un bar, fer petons i abraçades a desconeguts totals, cridar oiga al cambrer i llançar al terra tot el que no puguis menjar o beure”, explica el periodista, que recomana als britànics “oblidar-se de les nocions anglosaxones de cortesia, de discreció i bona educació” en cas de viatjar a Espanya. “Els ‘per favor’ i les ‘gràcies’ són innecessaris", afegeix.
El diari es mostra sobretot sorprès per la manca de puntualitat. “Ser espanyol requereix un gran menyspreu per la puntualitat. Arribar a qualsevol lloc mitja hora tard es considera molt aviat i es veu com a normal”. “Arriba sempre tard… tret que un toro t'embesteixi”, remata l'article.
Recorda a més que és el país de l'oli d'oliva. "No pots demanar mantega. I para tot allò que estiguis fent a les 11 del matí, demana una cervesa i un entrepà. I després, fes migdiada", apunta.