Mesures per frenar la sisena onada. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha avalat aquest dijous la pròrroga de les restriccions implementades per contenir la propagació de la covid-19 per un període de set dies. Amb aquesta interlocutòria, la justícia dona llum verda a les mesures plantejades pel Govern que suposen una limitació de drets fonamentals, motiu pel qual l'aval judicial era necessari per seguir aplicant-les. Entre les restriccions cal destacar la limitació de les reunions socials a un màxim de deu persones, la reducció d'aforaments al 70% en els actes religiosos o cerimònies civils i l'exigència del passaport covid per accedir a bars, restaurants i gimnasos.

L'autorització arriba després que la Generalitat anunciés dimarts que demanaria la pròrroga de totes les mesures vigents, excepte el toc de queda, que ja ha decaigut. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, va defensar el manteniment de les restriccions perquè encara no s'havia arribat al pic de la sisena onada. Així, la situació epidemiològica encara no permet reobrir l'oci nocturn o treure la limitació a deu persones en les trobades, si bé hauria de ser la següent mesura a aixecar-se. Respecte del passaport covid, l'executiu català espera tenir l'informe del comitè d'experts sobre la seva utilitat en el context generat per òmicron abans de prendre cap decisió, motiu pel qual es manté per ara el requisit de presentar-lo per accedir a establiments.

L'argumentació del TSJC

Davant d'això, el TSJC ha reconegut que les dades epidèmiques són "desfavorables" i ha conclòs que la preservació de drets fonamentals com la vida, la integritat física o la protecció de la salut han de ser "el criteri principal a tenir en compte". La interlocutòria recorda que els informes aportats per Salut apunten al fet que el nombre de contagis segueix sent "molt elevat", especialment entre els joves de menor edat coincidint amb el reinici del curs escolar, i que "és previsible que el comportament de l'epidèmia sigui diferent respecte d'onades precedents",  tot i que s'observa una tendència a l'alentiment. "El sistema sanitari presenta encara un fort impacte, perquè el nombre de persones susceptibles de patir la malaltia segueix sent molt alt, i la transmissibilitat de la nova variant òmicron és més alta, afecta més població (vacunada i no vacunada) i existeix més probabilitat d'un nombre de pacients superior impactant sobre el sistema hospitalari", ha afegit el tribunal.

Amb aquest context, la sala ha assenyalat que "no pot desconèixer la rellevància i importància de la pandèmia internacional reconeguda per l'Organització Mundial de la Salut (OMS)", alhora que ens trobem en "ple apogeu" d'una onada de contagis. En aquest sentit, ha considerat que les mesures plantejades pel Govern van encaminades a "mitigar el risc derivat d'activitats amb important interacció social", davant una pandèmia que "ha provocat ja i continua provocant nombrosos morts, hospitalitzats i patologies greus i altres afectats" i que genera un "extraordinari risc per als drets dels ciutadans". Llavors, la sala "no pot romandre aliena a l'enorme magnitud dels ja citats efectes, al marge dels quals, sens dubte, continuarà ara produint", tenint en compte que la situació "presenta en aquestes dates unes característiques bastant desfavorables".

La publicació al DOGC

Les mesures estaran vigents des de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i per un període de set dies. De fet, el mateix DOGC ja ha publicat aquest dijous la resolució que regula les restriccions per la pandèmia de coronavirus, entre les quals ja no s'inclou el toc de queda, que s'aixecarà aquesta matinada, però sí altres mesures que afecten drets fonamentals després de rebre l'aval del TSJC. D'aquesta manera, aquestes són les mesures contra la covid-19 vigents fins al 27 de gener recollides al lloc web de Salut.

  • Activitats socials: limitació de les reunions socials a un màxim de deu persones, tant a l'interior com a l'exterior i tant en l'àmbit privat com en l'àmbit públic. A més, cal recordar que el govern espanyol va implementar l'obligatorietat de la mascareta i que s'ha de fer servir el certificat covid per accedir a zones interiors de restaurants, gimnasos i residències de gent gran.
  • Oci nocturn i sales de concert: es manté el tancament. En les sales de concerts on es permetin esdeveniments amb públic, aquest haurà de romandre assegut i amb un aforament del 70%.
  • Empreses de serveis i comerços: l'aforament és del 70%. A més, podran estar oberts fins a les 22.00 hores, excepte en el cas dels establiments de serveis essencials, botigues de convivència i establiments comercials annexos a benzineres.
  • Restauració: l'aforament és del 50% en les zones interiors, on també caldrà utilitzar el certificat covid. Tant a l'exterior com a l'interior s'hi poden reunir un màxim de deu persones per taula. L'horari d'obertura és fins a les 00.30 hores.
  • Cultura, oci i activitats recreatives: l'aforament és del 100% a biblioteques, arxius, museus, sales d'exposicions, monuments i altres centres culturals. En canvi, és del 70% en cinemes, teatres, auditoris, circs de carpa i espais similars, parcs d'atraccions i equipaments cívics. En l'interior dels locals d'apostes, bingos, salons recreatius i jocs, l'aforament és del 50%. L'horari d'obertura és fins a les 00.30 hores.
  • Actes i cerimònies civils i religioses: l'aforament és del 70%.
  • Treball: es recomana el teletreball.
  • Educació: sense restriccions específiques.
  • Esport: l'aforament és del 70% en esdeveniments esportius professionals, així com en activitats esportives no professionals o federades en espais interiors. També és del 70% en instal·lacions i equipaments esportius tancats com ara gimnasos, sales esportives i d'activitat física. És necessari el certificat covid per accedir als mateixos gimnasos o centres d'activitat física.

 

Imatge principal: Interior d'un restaurant de Sants (Barcelona) / ACN