Una nau espacial de la NASA s'estavellarà expressament contra l’asteroide anomenat Dimorphos aquest dilluns a la nit. Es tracta de la missió DART, o Prova de Redirecció d'Asteroides Dobles, que pretén comprovar si es podria desviar un asteroide que amenacés d’impactar contra la terra.
"Desviarem un asteroide", ha apuntat Tom Statler, científic del programa de la NASA per a la missió DART. "Canviarem el moviment d'un cos celeste natural a l'espai. La humanitat mai no ho ha fet abans", ha explicat.
La missió ha estat batejada amb el nom de la nau, DART. La nau espacial DART té una mida d'un autobús escolar i ha estat viatjant per l’espai exterior des del novembre del 2021 per poder col·lidir aquesta nit de dilluns contra l’asteroide Dimorphos. Així, la NASA preveu que el vehicle espacial topi contra l’asteroide a dos quarts de vuit del vespre (hora dels EUA).
Desviar per primer cop un asteroide
Doncs bé, a hores d’ara la nau espacial de la NASA està viatjant a través de l'espai exterior amb l’objectiu de col·lidir contra un sistema de doble asteroide. És a dir, una parella d’asteroides formada per un de petit anomenat Dimorphos que orbita un de més gran anomenat Didymos.
Didymos, que significa "bessó" en grec, mesura aproximadament 780 metres de diàmetre. Per contra, Dimorphos té un diàmetre de 160 metres i el seu nom significa "dues formes". Concretament, en el moment de l'impacte, Didymos i Dimorphos estaran relativament a prop de la Terra, a uns 11 milions de quilòmetres. Però cap dels dos asteroides representa perill per la terra, ja que no té possibilitats d’impactar contra el nostre planeta.
Com serà la missió DART?
La nau fixarà com a objectiu l’asteroide Dimorphos i accelerarà fins als 21.600 quilòmetres per hora. D’aquesta manera, s'estavellarà contra l'asteroide gairebé de cara. Sorprenentment, la nau és unes 100 vegades més petita que Dimorphos. És per això que si aconsegueix desviar l’asteroide, no el destruirà.
Així doncs, la nau de la NASA intentarà canviar la velocitat i la trajectòria de l’asteroide Dimorphos. L’equip de la missió ha comparat aquesta col·lisió amb la d’un cotxet de golf que xoca contra una de les Grans Piràmides. L’impacte provocaria un cràter, però no ocasionaria més destrosses.
La NASA calcula que l’impacte canviarà la velocitat de Dimorphos en un 1% mentre orbita al voltant de Didymos. A priori, un 1% sembla molt poc, però és suficient per canviar-ne període orbital.
Amb tot, el xoc desplaçarà lleugerament Dimorphos i reforçarà més el seu enllaç gravitatori amb Didymos. D’aquesta forma, la col·lisió no canviarà la trajectòria del sistema binari al voltant de la Terra ni incrementarà les seves possibilitats de convertir-se en una amenaça per a la Terra.