Les coves de Salnitre de Collbató són un dels indrets geològics més fascinants de Catalunya, però, malauradament, el seu nom quedarà associat a partir d’ara a la mort d’Isak Andic, de 71 anys, fundador de l'imperi de la moda Mango, un català universal i una de les fortunes més grans de l’Estat espanyol. Totes les informacions del succés que ha fet la volta al món situen l’escenari del tràgic accident d’Andic en aquest paratge del Baix Llobregat, on va caure al buit des d’una altura de 150 metres després de perdre l’equilibri mentre feia senderisme pels camins de la muntanya de Montserrat que porten a aquest indret, que al llarg de la història ha estat conegut amb diferents noms: coves de Montserrat, coves del Salnitre i coves de Collbató i, malgrat que actualment conviuen tots tres noms, el nom comercial és el de coves de Montserrat, segon expliquen a la web oficial.
La fatalitat es creua en el camí
Si bé les excursions per la zona són molt conegudes entre els aficionats al senderisme, alguns deuen haver descobert l’existència d’aquestes coves arran del tràgic succés d’aquest dissabte. I el desconeixement també pot portar a pensar que es tracta d’un lloc perillós, però el cert és que, si bé cal adoptar certes precaucions, les excursions fins a les coves són “accessibles” i aptes per a qualsevol persona, i habitualment hi solen anar famílies amb nens, i fins i tot escoles. La fatalitat, però, es va creuar en el camí de l’empresari, que estava fent la ruta de senderisme acompanyat del seu fill Jonathan —la seva parella actual, l'exgolfista Estefanía Knuth, no era amb ells, en contra del que va transcendir en un principi, i s'hi va traslladar després de rebre la trucada del fill d’Andic—; tampoc no hi havia cap dels escortes que habitualment l’acompanyaven, per decisió del mateix empresari, segons informa La Vanguardia.
El rescat
Quan passaven nou minuts del migdia, el SEM va rebre una trucada de Jonathan Andic, de 42 anys, alertant que el seu pare havia relliscat i havia caigut per un barranc al tram final del camí, quan ja estaven de camí de tornada al cotxe; un camí que enllaça el monestir amb les coves de Montserrat. Ràpidament, s'hi van desplaçar la policia de Martorell, cinc dotacions dels Bombers de la Generalitat, tres patrulles dels Mossos, un helicòpter de la policia catalana i la seva unitat de muntanya, que van venir des de Sabadell. Van ser els Mossos, i no els bombers, els que van extreure el cos sense vida d’Isak Andic, tot i que el lloc era de difícil accés. En cas que l'empresari encara hagués estat viu, ho haurien fet els Bombers, però quan van arribar les dotacions ja no s'hi podia fer res, només certificar-ne la defunció. La unitat d’investigació es va fer càrrec de l’atestat, que havien de traslladar aquest diumenge al jutjat de Martorell, que és qui es va encarregar de l’aixecament del cadàver. La caiguda havia estat incompatible amb la vida. Tot i que el cas està sota investigació i dissabte a la tarda els forenses de guàrdia de l’Institut de Medicina Legal li van practicar l’autòpsia, els Mossos consideren el cas com un accident fortuït i no hi ha indicis de criminalitat, segons fons del cos policial consultades.
El relat del fill als Mossos
Malgrat que no es considera una zona perillosa, ni és fora del camí marcat, podria ser que les pluges dels darrers dies haguessin provocat certa inestabilitat en el terreny. Segons el testimoni de Jonathan Andic a la comissaria dels Mossos de Martorell, recollit per La Vanguardia, ell caminava més avançat que el seu pare quan va sentir el soroll del despreniment de pedres i sorra, i en girar-se, va veure com Isak Andic relliscava muntanya avall i, malgrat intentar frenar-se, acabava caient irremediablement al buit.
Les coves, impressionants
Situades a uns 45 quilòmetres de Barcelona, les coves de Montserrat, o de Salnitre de Collbató, estan ubicades en el subsol de les faldes de les muntanyes de Montserrat i tenen una llarga història que es remunta al Neolític, quan van fer utilitzades com a refugi prehistòric i un lloc per enterrar els morts. El seu nom prové de l’explotació de salnitre (nitrat potàssic) que es va dur a terme en el passat —es feia servir per crear pólvora—, format per la descomposició d’excrements de ratpenats sobre la roca calcària. Les coves es van formar per l’acció corrosiva de l’aigua al llarg de milers d’anys, i constitueixen un paratge espectacular, amb una longitud visitable de 549 metres i un desnivell de 20 metres, distribuïdes pel conjunt de galeries, o sales, les més grans de Catalunya, incloent-hi la impressionant Sala de la Catedral, que fa 60 metres de llarg i fins a 25 metres d’altura, el Pou del Diable, que permet baixar fins a les entranyes de la muntanya, o la Cova dels Ratpenats. Les seves formes orgàniques i ondulants van inspirar Gaudí per a les seves obres, com la Sagrada Família.
Per accedir a les coves, cal caminar força, adverteixen en la pàgina web, “caldrà pujar i baixar escales”. Per accedir a les coves cal pujar 244 esglaons, uns deu minuts des del darrer aparcament. Ja a l’interior, es durà a terme un recorregut lineal total d’uns 800 metres i 500 esglaons. El desnivell acumulat entre l'anada i la tornada és de 64 m, que transcorren pels 500 esglaons que hi ha a la cova. Es recomana portar roba d'abrigar, ja que la temperatura interior de les coves és de 14 graus, amb una humitat relativa del 99%, i tant el terra com les baranes poden estar humits, segons s’adverteix. També es recomana portar calçat esportiu i un llum frontal si no es té lot, i els visitants han de complir en tot moment la normativa, donat que aquest monument geològic es troba dins del Parc Natural de Montserrat.
Un paradís per als senderistes
Els aficionats al senderisme, com era el cas d’Isak Andic, que havia visitat aquests camins diverses vegades, poden gaudir dels camins que porten a les coves de Salnitre de Collbató, que són part d’aquest entorn natural impressionant i únic. El camí dels Peregrins és una de les rutes que porten a les coves. De dificultat moderada, abasta uns 13 quilòmetres en ruta circular i es triga al voltant de 3 hores i 18 minuts sense aturades. Aquest camí comença a l’ermita de la Salut i és conegut per les seves vistes panoràmiques. Inclou un ascens significatiu i és apte només per a nens acostumats al senderisme.
El sender GR-172 i el GR-5 també accedeixen a les coves. Des de l’aparcament, els visitants han de pujar 244 esglaons per arribar a l’entrada. Aquest tram és costerut, requereix una bona forma física. Hi ha altres rutes menys exigents que també condueixen al monestir de Montserrat i que permeten als senderistes menys experimentats gaudir del paisatge sense haver de superar desnivells tan pronunciats.