Aquest divendres a la nit s'ha pogut gaudir de la que ha estat l'última "superlluna" d'aquest 2024: moment en el qual la lluna s'ha vist molt més gran i lluminosa de l'habitual. S'ha tractat d'una lluna plena que ha presentat l'esplendor més gran cap a les 22:30 hores i que es mostra en aquestes dimensions perquè anit el satèl·lit va estar en el seu punt més proper a la Terra; el que en astronomia es coneix com a perigeu. Ja amb el 2025 gairebé a tocar, ha estat, doncs, la quarta i última vegada que es produeix enguany aquest fenomen.
Tota una jornada especial en un sentit astronòmic, donat que per veure la següent "superlluna" plena s'haurà d'esperar fins al 7 d'octubre del 2025, gairebé tot un any. Després hi haurà una més a principis de novembre i altra a principis del desembre. Això és degut al fet que el perigeu no es dona de manera regular un nombre determinat de vegades l'any. Aquest 2024, però, n'ha estat un any carregat: a l'agost, al setembre, a l'octubre i ara al novembre.
En aquesta ocasió, a més, ha coincidit amb la lluna plena de novembre, que popularment es coneix com a lluna del castor. Es tracta d'una terminologia que es remunta a les cultures natives nord-americanes, que la varen batejar així perquè en aquesta època de l'any, a les portes de l'hivern, és quan els castors es començaven a construir els seus refugis per resguardar-se del fred.
Amb el cel prou buidat, s'ha pogut veure durant tota la nit a ull nu, des del camp i des de la ciutat. En les zones de Catalunya on s'ha produït boira o que han estat ennuvolades aquesta nit, la visió ha estat més dificultosa.
Pluja d'estels dels Leònids
A més, a partir d'aquesta nit és el moment per gaudir de la pluja d'estels dels Leònids, que es produeix cada any entre el 15 i el 21 de novembre i que arriben al seu punt àlgid al voltant dels dies 17 i 18. La nit entre aquestes dues jornades és el moment en el qual seran més visibles, especialment al voltant de les cinc de la matinada, d'acord amb les previsions de l'Observatori Astronòmic Nacional, que preveu una mitjana d'entre 10 i 20 meteors per hora. En aquest cas, però, sí que es recomana sortir de les ciutats, plegades de contaminació lumínica, per poder veure bé els estels des del camp o zones menys urbanitzades i amb el cel més net.