Aquest dissabte s'ha pogut gaudir d'un esdeveniment astronòmic especial: el primer eclipsi parcial de sol de l'any, que ha estat visible des de Catalunya. Aproximadament entre les 11:00 h i les 12:30 h s'ha pogut advertir com la lluna tapava el costat superior dreta del sol i ha avançat envoltant-lo, amb el seu punt àlgid al voltant de les 11:45 h, quan gairebé un 14% de l'astre ha quedat cobert. Nombrosos curiosos interessats pel fenomen s'han concentrat a observatoris i punts de trobada de tot Catalunya per veure-ho de primera mà, amb les mesures de protecció pertinents —ulleres amb filtres homologats per la Unió Europea, atès que un eclipsi de sol mai es pot mirar directament—.

És el cas del Parc Astronòmic del Montsec, que ha ofert aquest dissabte sessions especials per observar l'eclipsi. Un centenar de visitants han tingut l'oportunitat d'observar el fenomen amb telescopis i han rebut explicacions detallades sobre els eclipsis solars i altres esdeveniments astronòmics per part del personal tècnic del parc, situat a Àger (Noguera). Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) també ha habilitat un punt d'observació del fenomen astronòmic a l'estació de muntanya de la Vall de Núria, amb ulleres homologades, cadires i gandules per als assistents. 

eclipsi solar desde la sagrada familia europa press
L'eclipsi solar des de la Sagrada Família / Europa Press
eclipsi solar sagrada familia europa press 2
L'eclipsi solar des de la Sagrada Família / Europa Press

El 'Triplet Ibèric'

L'eclipsi solar d’enguany serveix com a escalfament per a l’anomenat 'Triplet ibèric', un esdeveniment astronòmic extraordinari que tindrà lloc els anys 2026, 2027 i 2028, quan la península Ibèrica serà protagonista d'un esdeveniment sense precedents: l'observació de tres eclipsis solars consecutius en tres anys. Tot i que els eclipsis solars són esdeveniments relativament freqüents a escala global, que tres siguin visibles des d'una mateixa regió en un curt període de temps és un fet extraordinari. El primer dels eclipsis serà total i es produirà el 12 d'agost del 2026. El segon, també total, tindrà lloc el 2 d'agost del 2027, i finalment, el tercer serà un eclipsi anular --quan el disc aparent de la Lluna és menor que el del Sol i apareix un anell brillant envoltant la Lluna-- i es podrà observar el 26 de gener del 2028.

eclipsi solar parcial catalunya obsevatori àger acn
Visitants del Parc Astronòmic del Montsec miren l'eclipsi / ACN
eclipsi solar londres efe
Miren l'eclipsi solar des de Londres / EFE

Què és un eclipsi solar?

Un eclipsi solar és un fenomen astronòmic que es produeix quan la Lluna s'interposa entre la Terra i el Sol, bloquejant parcialment o totalment la llum solar que arriba a la Terra. Perquè es formi és imprescindible que el Sol, la Lluna i la Terra estiguin alineats en aquest ordre, el que s'anomena Lluna Nova. Tot i que hi ha Lluna Nova cada mes, el pla orbital de la Lluna està lleugerament inclinat respecte al pla orbital de la Terra al voltant del Sol (eclíptica). Aquesta inclinació fa que la Lluna passi per sobre o per sota del Sol la majoria de les vegades. Només ocasionalment la Lluna, el Sol i la Terra s'alineen perfectament.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!