L'increment de les despeses a les llars, en especial, pel que fa a l'habitatge i els aliments, han disparat el cost de criar un fill a Catalunya fins als 938 euros de mitjana al mes, un 15% més que el 2022, segons l'informe El Cost de la Criança a Espanya 2024, publicat per Save the Children. Catalunya és el territori de l'estat espanyol on és més car criar una criatura, seguida de la Comunitat de Madrid, 896 euros, Euskadi, 866 euros i la Comunitat Valenciana, 839 euros, mentre que Andalusia és el territori espanyol on és més econòmic criar un fill, on la mitjana és de 722 euros al mes. L'organització ha apuntat que l'econòmic és un dels factors que condiciona la decisió de tenir fills i recorda que a Catalunya neixen 1,10 fills per dona. L'augment del cost en la criança es deu principalment a la inflació, especialment pel que fa als subministraments de la llar i l'alimentació. En concret, les despeses en alimentació han augmentat un 35% des del 2022, mentre que l'habitatge ha acumulat un augment del 145% des del 2018.
L'informe situa la mitjana de tenir un fill a Espanya en 758 euros al mes, un 13% més que fa només 2 anys, quan la xifra era de 654 euros. Una de cada dues famílies amb fills han de destinar més de la meitat de la seva renda a despeses relacionades amb l'habitatge, l'educació, els aliments, la salut o l'oci, entre altres, mentre augmenta un 70% el risc de pobresa en les llars amb menors.
L'habitatge, una despesa clau
"Criar és car, un fet que influeix en la decisió de tenir un fill" a Espanya, on neixen 1,16 fills per dona, la taxa més baixa de tota Europa, remarca aquest estudi, que calcula la despesa que han d'enfrontar les famílies en les diferents etapes de la vida dels seus fills. L'anàlisi recorda que el 20% de les dones més grans de 40 anys amb fills o filles haurien volgut tenir més, i de les quals no han estat mares, gairebé la meitat ho haguessin desitjat, segons l'Enquesta de Fecunditat, Família i Infància publicada el setembre de 2024 pel Centre de Recerques Sociològiques (CIS). El càlcul del cost de la criança realitzat per l'entitat de defensa de la infància ha evolucionat des dels 587 euros el 2018 (abans de la pandèmia) i 672 euros el 2022, fins als 758 el 2024.
Les famílies amb infants afronten una inflació específica superior a la mitjana, que es denomina "inflació de la criança", situada entre 37% i el 51%. Però les llars amb menors han patit principalment l'impacte de la pujada de les despeses d'alimentació (el 26% en dos anys) i de l'habitatge i els seus subministraments (el 63% des de 2022), que suposen quatre de cada deu euros. Save the Children assenyala que el 43% dels nens i nenes viuen en llars amb serioses dificultats per afrontar despeses imprevistes, fins a un 4% més respecte del 2022. "La criança representa una càrrega econòmica considerable per a les famílies, especialment en l'adolescència, i s'ha convertit en un factor de risc significatiu de pobresa", assegura Andrés Conde, director general de l'entitat.
El cost de tenir fills per edats
Les despeses varien en funció de l'edat dels menors. Fins als 3 anys, és de 609 euros, ocupat principalment per les despeses de conciliació: escoles infantils, habitatge, adaptar espais i alimentació. Dels 4 als 6 anys puja als 692 euros, dels 13 als 17 el cost mensual és de 807 euros, i aconsegueix la xifra màxima, de 7 als 12 anys, amb 812 euros. Les etapes pròximes a l'adolescència i fins a la majoria d'edat acumulen les majors despeses per canvis en habitacions o la compra superior d'aliments, malgrat que no inclou la compra de joguines, encara que no dispositius tecnològics.
La xifra de pobresa per a llars monoparentals és especialment preocupant: la meitat de les 530.000 llars d'aquest tipus estan en risc de pobresa. Com la formada per Inma i el seu fill de 12 anys: "Comprem menys coses cada vegada. Peix poques vegades perquè normalment acabem anant a agafar la mateixa bossa de congelats. El fresc és massa car per a estar comprant-lo amb una freqüència més o menys normal". El d'Inma és un dels testimoniatges reals que posen rostre a les xifres de l'estudi. El seu fill va a un institut amb aules TEA (Trastorn de l'Espectre Autista): "No li puc pagar teràpies, les hi faig jo a casa, però li faig el que puc com a mare, perquè com no soc el seu terapeuta no el puc tractar", explica.