Un estudi de l'Hospital General de Brigham de Massachusetts, als Estats Units, ha arribat a la conclusió que evitar fer àpats quan es pon el sol rebaixa el risc de patir problemes cardiovasculars. L'informe, enfocat en un principi als treballadors que fan torns nocturns, també es pot extrapolar a persones amb insomni o als qui viatgen freqüentment a través de zones horàries. Segons els experts, aquest mal hàbit suposa un risc més gran que dormir a deshora.

"Les nostres investigacions han demostrat que la desalineació circadiana, és a dir, la dessincronització del nostre cicle conductual respecte al nostre rellotge biològic intern, augmenta els factors de risc cardiovascular. Volíem comprendre com podem reduir aquest risc, i la nostra nova investigació suggereix que l'horari dels àpats podria ser aquest objectiu", ha assenyalat l'autor principal de l'estudi, el doctor Frank Scheer, que ha insistit en la importància de mantenir els horaris del menjar encara que no vagin acompanyats dels del son per evitar problemes de salut en un futur.

Sense accés a finestres ni rellotges

Per a dur a terme l'estudi, els investigadors van reclutar una vintena de joves sans i els van tancar durant dues setmanes a un centre per observar-los. Els conillets d'índies no tenien accés a finestres, rellotges ni dispositius electrònics que els indiquessin l'hora. A més, se'ls va forçar a un desajust circadià per simular treball nocturn, mantenir certes postures corporals, fer les migdiades pertinents i menjar en un horari determinat; n'hi ha que van arribar a romandre desperts durant 32 hores.

A alguns d'ells, els científics els van ordenar menjar durant la nit, com ho fan la majoria dels treballadors nocturns, i a d'altres només durant el dia. Els participants van seguir un protocol de rutina constant per avaluar els efectes posteriors del treball nocturn simulat. 

Menjar de nit augmenta el risc cardiovascular

Sorprenentment, els factors de risc cardiovascular van augmentar després de la simulació de treball nocturn en els participants que tenien programat menjar durant el dia i la nit. En canvi, els factors de risc es van mantenir estables en els participants de l'estudi que només van menjar durant el dia, encara que la quantitat i el tipus de menjar no van diferir entre els grups, només el moment de fer els àpats.

"El nostre estudi va controlar tots els factors imaginables que podrien afectar els resultats, per la qual cosa podem dir que és l'efecte del moment del menjar el que impulsa aquests canvis als factors de risc cardiovascular", ha explicat Sarah Chellappa, professora associada a la Universitat de Southampton i autora de l'article. En aquest sentit, ha deixat clar que els resultats són prometedors, però que cal estudiar els efectes a llarg termini.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!