La zona de la mar Mediterrània és de les més sensibles del món als efectes del canvi climàtic. En un context en què l'escalfament global segueix escalant, fins i tot més rapid del que es preveia feia anys, els auguris per la zona i les persones que hi viuen no són positius. Un informe de la xara de científics MedECC apunta que uns 20 milions de persones hauran marxat de la costa mediterrània el 2100 a causa de l'augment del nivell del mar provocat per l'escalfament global del planeta.  Ara mateix el nivell del mar puja 2,8 mm a l'any, però a finals del segle XXI pot haver augmentat un metre de mitjana, segons els experts que han elaborat aquest informe especial sobre el clima i els riscos mediambientals en les zones costaneres del Mediterrani coincidint amb la cimera del clima de Bakú, la COP29.

Un terç de la població del Mediterrani, així com carreteres, trens i aeroports pròxims a la costa estan en "alt risc" per l'augment del nivell del mar, es recull en l'informe de MedECC. Per exemple, pel que fa a les infraestructures, els experts alerten que hi ha fins i tot aeroport en risc d'inundació. Concretament, apunten que els aeroports amb més risc de quedar inundats estan a Grècia i Itàlia.

Més amenaces

La pujada del nivell de mar no és l'única amenaça per a la Mediterrània. Tot i que les precipitacions disminuiran en gran part de la regió, les pluges torrencials augmentaran a la zona nord del Mediterrani, pronostica l'informe. A més, el mar és una de les zones "més contaminades" pels plàstics al món, recull l'informe. Representen un 95% de la brossa marina flotant i més del 50% de les deixalles al fons del mar. Al ritme actual, l'abocament de plàstics al mar es duplicarà, avisen.

El mar bull

La zona mediterrània és de les més afectades pels efectes de la crisi climàtica i, a més, de les que s'escalfen més ràpidament. De fet, el passat 12 d'agost es va arribar al rècord de la temperatura de l'aigua en territori de l'Estat amb 31,87 °C. A la resta del mar, també es va assolir una temperatura mitjana rècord: 28 °C. 

"Els mesos d'estiu, [la Mediterrània] s'ha convertit pràcticament en un mar tropical", va afirmar Samuel Biener, meteoròleg de Meteored, en declaracions a El Español. "Les últimes setmanes s'estan registrant temperatures més altes que en alguns sectors del Carib, una cosa impensable fa pocs anys", va remarcar Biener. Si bé l'agost acostuma a ser el mes en què les aigües de la Mediterrània són més calentes, aquestes temperatures són preocupants, segons remarca el meteoròleg. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!