L'Ajuntament de Barcelona assegura que una auditoria externa a Barcelona Regional, l'agència pública de desenvolupament urbà, mostra que es van gastar gairebé dos milions d'euros sense justificació. Va ser durant la segona legislatura, sota el govern de CiU. L'auditoria parla de despeses en projectes internacionals a través d'una altra societat, així com viatges, hotels i lloguer de cotxes.
Davant d'aquesta situació, l'actual govern municipal ha dit que ho portarà a la fiscalia. Al mes d'octubre, el consistori ja va traslladar un informe a la fiscalia que senyalava possibles irregularitats en la gestió de l'agència pública durant el mandat anterior.
En aquell moment, l'Ajuntament de Barcelona va fer públiques les seves sospites sobre el fet que l'empresa municipal Barcelona Regional va contractar irregularment Entorn Enginyeria i Serveis, una empresa de Pere Pujol Ferrusola, durant el passat mandat convergent. El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, va assegurar que l'empresa havia signat diversos contractes amb Barcelona Regional sense complir, en algun cas, amb els plecs de condicions ni aportar després les factures.
A més, la fiscalia ja té oberta una investigació sobre Barcelona Regional per l'adjudicació de dos contractes.
CiU es defensa
Des del grup municipal de CIU, asseguren que l'actuació de Barcelona Regional ha sigut sempre "correcta" i en benefici "de la internacionalització de la ciutat". Per això, reclamen a l'alcaldessa Ada Colau que els entreguin l'informe d'auditoria per poder conèixer de primera mà el seu contingut i poder-se defensar de tergiversacions, filtracions interessades i acusacions sense fonaments". A més, asseguren que tenen tota la voluntat de "transparència" i "col·laboració", des de la "convicció que hem fet una feina extraordinària".
A més, des del grup municipal asseguren que no és veritat que hi hagi despeses sense justificar ni manca de factures. "Totes les despeses estan justificades, classificades i posades al seu expedient, corresponent a les partides pressupostàries de l’empresa", defensen.
Barcelona Regional va ser creada en 1993 i compta amb l'Ajuntament i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) com a principals accionistes, entre els quals també figuren el Consorci de la Zona Franca, el Port de Barcelona i Mercabarna, entre uns altres, per la qual cosa CiU considera que és una societat supervisada, que també compta amb un consell d'administració.
Expliquen també que l’any 2011 es va introduir una nova línia estratègica a Barcelona Regional, que establia la voluntat de projectar l’agència cap al món internacional amb l’objectiu "d’exportar l’experiència, coneixements i manera de treballar de Barcelona a altres llocs del món", i defensen que des d'aquest punt de vista "s’ha fet molta i molt bona feina" internacionalitzant Barcelona.
Des de l'Ajuntament, però, asseguren que els estatuts de l’agència diuen que l’activitat internacional no és competència seva.