La Guàrdia Urbana de Lleida destina des d'aquesta setmana agents de paisà a detectar i sancionar conductes incíviques, com ara el llançament de mobles i runa al carrer o la no recollida d'excrements dels animals, amb l'objectiu de millorar la neteja de la ciutat. Es tracta d'una feina "difícil" perquè cal enxampar la persona en el moment de cometre la infracció. Tot i això, en el cas dels voluminosos, els agents també intenten trobar algun indici que els pugui permetre identificar-ne l'autor.

Patrullen de paisà perquè "quan el ciutadà pensa que pot estar sent observat actua correctament, però quan se sent impune, es relaxa", explica el sotsinspector de la Guàrdia Urbana de la Divisió de Seguretat Ciutadana, Joan Carles Moreno.

 

Millora de l'espai públic

L'Ajuntament de Lleida destina des d'aquest dilluns, 27 de desembre, agents no uniformats de la Guàrdia Urbana a la detecció i denúncia de comportaments incívics relacionats amb la neteja de la via pública. Aquesta actuació forma part del Pla de Millora de l'Espai Públic, previst pels anys 2022 i 2023, pensat i desenvolupat com a una estratègia per millorar l'estat de la neteja i de les zones enjardinades a la ciutat. Per impulsar aquest Pla es compta amb la participació dels grups de treball de les 15 zones de la ciutat.

Els punts negres de la ciutat

Malgrat que el Pla encara està en la fase de diagnosi, ja s'han començat a aplicar algunes mesures, com el patrullatge de paisà, amb especial incidència en els punts negres detectats en la fase de diagnosi. "Tenim uns punts detectats, ja sigui per denúncies ciutadanes o perquè les patrulles ho detecten, que concentren bona part d'aquestes conductes incíviques i que, per tant, ens permeten ser més efectius", explica Moreno.

El coordinador del Pla de Millora de l'Espai Públic, Juanjo Falcó, reconeix que existeix una sensació de brutícia a la ciutat. "Aquesta percepció és subjectiva però es fonamenta en algunes situacions objectives que són francament millorables", comenta Falcó, que apunta que passa el mateix en ciutats com Barcelona o Girona. Falcó considera que els tres factors principals que incideixen en aquesta sensació són els relacionats amb la no recollida d'excrements d'animals de companyia, l'abandonament de voluminosos com mobles o electrodomèstics a la via pública i les bosses d'escombraries fora dels contenidors. Les sancions per aquests comportaments oscil·len entre els 120 euros i els 3.000 euros.

"Ens estem acostumant a veure voluminosos fora dels contenidors i ens sembla una cosa normal, per la qual cosa els infractors els deixen al carrer amb total impunitat", lamenta Falcó, que destaca que en l'últim any hi ha hagut un augment d'un 40% d'abandonament de voluminosos. Des de l'Ajuntament volen posar fil a l'agulla per solucionar aquest problema i per això, al 2022, explica Falcó, complementarem els patrullatges d'agents de paisà, amb agents cívics i vigilància amb drons per reduir encara més els comportaments incívics.

Recollida d'excrements

Pel que fa als animals, Falcó destaca que la majoria de propietaris de gossos actuen correctament, però que l'objectiu és enxampar a aquells que no. "Se'ls ha d'alertar perquè recullin els excrements i si cal sancionar-los", explica. "Volem crear consciència; que els infractors siguin conscients que pot ser que els estiguin mirant", afegeix.

El grup impulsor del Pla de Millora de l'Espai Públic, a partir del treball fet pels mateixos consells de zona i/o per les associacions veïnals i altres entitats, així com de la informació obtinguda pels mateixos agents, és qui elabora la proposta inicial d'accions de millora dels espais públics de la zona.

La coordinació del Pla revisarà les propostes inicials dels diferents grups impulsors i farà una proposta de Pla operatiu 2022 per a cada zona, la qual se sotmetrà a la valoració dels grups impulsors respectius. En funció de la valoració que hagin fet els grups impulsors i a proposta del Coordinador del Pla, el Grup impulsor del Pla aprovarà el Pla operatiu 2022, abans del 15 de febrer de 2022.

 

Foto principal: Dos agents de la Guàrdia Urbana examinen uns mobles abandonats al mig del carrer / ACN