Segons publica l'Indépendant, la retirada dels cartells de Perpinyà en català es deu a un "simple manteniment" i també atribueixen les desaparicions als robatoris que pateixen el cartell de 'Perpinyà'.

Sí al País Català i Unitat Catalana havien denunciat aquest matí la desaparició dels cartells de Perpinyà en català de les entrades de la ciutat i també acusaven l'alcalde ultradretà Louis Aliot de voler "esborrar" la identitat catalana: "L'eliminació de la nostra identitat continua sense parar i en el màxim silenci". 

perpinyà

Amb aquesta filtració al diari francès de l'Indépendant, Aliot surt del pas i els denunciants resten a l'espera que es torni a col·locar els cartells. Els partits diuen: "No acceptarem ser esborrats i manipulats al nostre territori sense dir ni fer res".

Substitució del lema 

Fonts municipals recollides per Ràdio Arrels atribueixen la desaparició dels cartells al partit dels Dracs Catalans, equip nord-català de rugbi que el cap de setmana va jugar la final de la Superlliga, però també exposen que altres fonts apunten que els panells es podrien substituir pel nou lema de Perpinyà "La radiant". Aquestes explicacions, però, no convencen a Si al País Català, que en una publicació a les xarxes sospita que la desaparició pot ser un pas més per "eliminar" la identitat catalana de Perpinyà. 

Cal recordar que l'alcalde Louis Aliot, del partit d'ultradreta Reagrupament Nacional, el partit de Marine Le Pen, va canviar l'escut de la ciutat eliminant del blasó el lema que precisament feia referència a la catalanitat i incorporant-ne un de nou. En comptes de 'Perpinyà. La Catalana' passava a descriure la ciutat com 'La radiant'.

Manifestacions a favor del català 

Les fonts municipals recollides per Ràdio Arrels insisteixen que els panells han desaparegut arran del partit dels Dracs Catalans de rugbi quan "regularment són robats" i remarca que, de moment, no hi ha cap comunitat oficial de l'ajuntament sobre la desaparició de la senyalització en català. Els assistents reclamaven que es mantingui el text legislatiu que va aprovar l'Assemblea de França i reivindiquen aquestes llengües com un "patrimoni" de l'estat gal.

A la marxa, hi van assistir directors d'escoles públiques que ensenyen en català i també de La Bressola, a més d'alcaldes i moltes famílies que han carregat contra l'executiu d'Emmanuel Macron, a qui consideren "còmplice", ja que la majoria de diputats que han demanat la revisió del text són del seu partit.

Imatge principal del cartell a l'entrada de Perpinyà