L'Ajuntament d'Alacant denunciarà davant la Fiscalia el conegut youtuber català Nil Ojeda (les Masies de Voltregà, 1998) per un repte llençat als seus seguidors a principis d'estiu en el qual els instava a fingir ofegaments davant de socorristes per a així aconseguir un lot de productes de la seva marca de roba —'Milfshakes'—. D'acord amb el consistori alacantí, diversos joves van posar en pràctica aquest desafiament a les seves platges; unes falses alarmes que van aixecar malestar entre els professionals del salvament de la localitat.
El desafiament que va llançar Ojeda als seus seguidors a les xarxes socials consistia a trobar un socorrista, posar-se davant d'ell i "començar a actuar, en terra, com a ofegat fora de l’aigua". Així i tot, segons ha detallat el consistori en declaracions a la premsa, alguns joves van optar per simular aquest ofegament directament dins de l'aigua. Un exemple es va donar el cap de setmana passat a Guardamar del Segura (Alacant), on la Guàrdia Civil va sancionar dos joves d'un grup de cinc que van simular un ofegament a la platja, segons ha avançat À Punt.
Delictes de simulació de perill i contra l'ordenança de convivència
Així doncs, l'Ajuntament d'Alacant finalment denunciarà l''influencer' per un delicte de simulació de perill i un altre contra l'ordenança de convivència cívica. Les autoritats locals recorden que l'avís de falsa emergència és un delicte sancionat al Codi Penal. El consistori també demanarà que Ojeda s'hagi de tancar els perfils a les xarxes socials, així com el mateix amb les empreses i persones que col·laboraren en la campanya del youtuber català.
Ja al juliol, el consistori alacantí va oferir una roda de premsa amb motiu del repte de Nil Ojeda. El regidor d’Assessoria Jurídica, Manuel Villar, i la regidora de Turisme, Ana Poquet, van comparèixer per anunciar que els serveis jurídics de l'Ajuntament estudiaven si calia emprendre accions legals contra el youtuber i van lamentar que es "jugui" d'aquesta manera amb una qüestió tan seriosa. De fet, al llarg d'aquest estiu han mort més d'una vintena de persones a les costes del País Valencià.
Després de condemnar els reptes, els mandataris locals van avisar de la "situació dramàtica" que podria haver-se donat si aquestes falses alarmes haguessin coincidit alhora amb un cas d'ofegament real i el socorrista no hagués pogut arribar a temps a causa de la desafortunada distracció.