L'aparició de grans quantitats de petites boles de plàstic blanques, pèl·lets, a diverses platges gallegues de la comarca de Barbanza (nord-oest d'Espanya) ha encès les alarmes a entitats ecologistes, que han demanat a les autoritats actuar de manera immediata per evitar un desastre mediambiental. Tot apunta que aquests microplàstics han arribat procedents d'un vaixell que navegava per aigües portugueses i va perdre contenidors. De moment, la presència d'aquests plàstics s'ha estès ja fins a zones de la costa d'Oleiros i Outes, i de la Mariña de Lugo, segons han notificat els ajuntaments de la zona. Per la seva part, la Xunta de Galícia ha demanat "calma" i ha reclamat més informació sobre la situació al govern espanyol.
L'associació mediambiental Noia Limpa ha denunciat que des del passat 13 de desembre han començat a aparèixer pèl·lets de plàstic en bosses d'uns 15 quilograms, dispersos a la comarca de Rías Baixas, especialment a la ria de Muros i Noia. L'entitat assenyala que aquests sacs estan retolades amb el nom de l'empresa Bedeko Europe, per la qual cosa aquest material podria provenir d'un vaixell de càrrega que a inicis de desembre transportava aquest material.
El conseller do Mar, Alfonso Villares, ha estat qui demanat "calma" davant l'abocament d'aquestes petites boles de plàstic, en declaracions als mitjans juntament amb la vicepresidenta segona i consellera de Medi Ambient, Territori i Habitatge gallega, Ángeles Vázquez, abans de presidir la comissió tècnica de seguiment de la situació dels sorrals gallecs. Villares ha carregat contra el govern espanyol, tot lamentant que han de valorar dades que no tenen, ja que, segons ha denunciat, l'executiu de Pedro Sánchez no els ha facilitat més informació.
En aquest sentit, ha assegurat que l'única comunicació que ha rebut la Xunta va tenir lloc els dies 3 i 4 de gener, a través d'uns correus electrònics en què s'informava que un vaixell a les aigües Portugal havia perdut "uns contenidors". Per això, ha insistit que volen recopilar tota la informació que hi pot haver "mínim des del 20 de desembre" per "tranquil·litzar la societat". "Si és un contenidor, crec que la gent també dimensiona el problema; i si és un contenidor, potser ni tots els sacs de pèl·lets estan escampats", ha assenyalat.
Per la seva part, la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha afirmat que continua pendent de l'evolució de la situació de la costa gallega i ha ofert a la Xunta "la col·laboració i ajuda que considerin necessària". Així mateix, ha agraït a la delegació del govern espanyol "el seguiment de tots aquests dies sobre terreny".