L'any 2022 les estacions meteorològiques d'arreu del món van registrar temperatures extremadament calentes. A terra ferma aquest patró s'ha repetit per tots els confins del globus, però també en mars i oceans. L'any passat es van registrar les temperatures més altes en aquestes masses d'aigua. Cal tenir en compte que més és del 90% de l'excés de calor atrapat per les emissions de gasos d'efecte hivernacle l'absorbeixen els oceans, fet que demostra el gran impacte que té el canvi climàtic, segons informa The Guardian.
Els registres sobre la temperatura dels oceans comencen al voltant dels anys cinquanta. Des d'aleshores s'ha pogut observar com els oceans s'han anat fent progressivament més calents. Tanmateix, no va ser fins a l'any 1990 que es va percebre una acceleració que ens apropava al desastre actual.
Les temperatures dels mars i els oceans tenen un gran efecte en el clima de tot el món. D'aquestes depèn la formació d'huracans i tifons, per exemple, sent el mar i els oceans els que reben l'impacte més dur de l'escalfament global, també són grans causants de fenòmens extrems. Com si es tractés d'un gran efecte dominó.
Els cicles de l'aigua, alterats perillosament
Segons un equip de científics internacionals, l'impacte de l'augment de la temperatura d'aquestes masses d'aigua genera una major variabilitat climàtica. "Els cicles energètics i de l'aigua de la Terra s'han alterat profundament a causa de l'emissió de gasos d'efecte hivernacle per les activitats humanes, provocant canvis generalitzats en el sistema climàtic de la Terra", conclouen en declaracions al diari britànic i afegeixen: "Estem tenint un clima més extrem a causa de l'escalfament dels oceans i això té conseqüències tremendes a tot el món".
Els experts apunten que per tal d'evitar més catàstrofes provocades per l'escalfament dels oceans cal arribar a un objectiu ambiciós: que la humanitat no emeti gasos d'efecte hivernacle. Fins aleshores la temperatura de les aigües de mars o oceans seguiran pujant incansablement.
Progressos en la lluita contra el canvi climàtic
Si bé l'objectiu de reduir a zero les emissions sembla ara una ambició llunyana i impossible, també ho semblava als anys 90 la restauració de la capa d'ozó i, ara, és una realitat. La capa d'ozó es recuperarà en quatre dècades i evitarà fins a 0,5 graus d'escalfament global. És la principal conclusió d'un panell d'experts que compta amb el suport de l'ONU, el qual ha presentat l'informe d'avaluació quadriennal del Protocol de Montreal sobre substàncies que destrueixen l'ozonosfera.