Una de cada quatre entitats del Tercer Sector Social veu perillar la seva viabilitat econòmica a causa de l'augment dels costos dels subministraments dels darrers mesos, segons dades de La Confederació, la patronal que agrupa unes 1.200 entitats no lucratives que ofereixen serveis socials i d'atenció a les persones a Catalunya. La patronal ha advertit que el Tercer Sector Social s'ha vist obligat a assumir un sobrecost de 281,5 milions d'euros a causa de l'augment de preus dels subministraments energètics i els aliments. Una situació que per algunes organitzacions és límit i, per això, han reclamat un pla de mesures al Govern, i assegurar la continuïtat de les entitats socials.
Moltes d'aquestes organitzacions van quedar molt afectades per la covid i, abans, per la crisi econòmica del 2008. Ara, han de fer front a un sobrecost per la inflació i, davant d'aquesta situació, La Confederació i la Taula del Tercer Sector han exigit a l'executiu de Pere Aragonès crear accions extraordinàries per garantir la viabilitat i la qualitat de l'atenció a les persones, així com la sostenibilitat de les entitats socials.
Increment de les despeses del 2022
En concret, la patronal ha assenyalat que les despeses d'electricitat del 2022 han augmentat un 65,66% respecte a l'any anterior; mentre que les de gas ho han fet un 60,38%, i les d'alimentació, un 17,99%. En total, sumant les despeses de llum, gas i alimentació, l'increment mitjà s'eleva fins al 31,21%. Així mateix, cal tenir en compte altres despeses que també han augmentat de manera extraordinària, com és el cas del combustible, els lloguers, la neteja i el manteniment, que el 70% de les entitats socials també han d'assumir.
L'augment de sobrecostos ha obligat al 92% de les entitats a prendre alguna mesura per contenir aquestes despeses derivades de la inflació. En un 63,1% dels casos han optat per reduir l'ús de l'aire condicionat o la calefacció, una acció que, segons La Confederació, "no ha servit en cap cas per evitar l'impacte econòmic". De fet, un 37% de les entitats socials preveu que el tancament econòmic de l'exercici del 2022 sigui en negatiu i, d'aquestes, el 79% consideren que l'augment de costos ha influït en aquest resultat.
Obligades a tancar o reduir serveis
L'increment de les despeses ha deixat en una situació crítica a moltes organitzacions, que veuen perillar la viabilitat econòmica i, fins i tot, un 5% estan en risc de tancar serveis i reduir l'atenció a les persones. Per intentar millorar aquesta situació, la patronal i la Taula del Tercer Sector Social han demanat al Govern impulsar un pla "que permeti assegurar la continuïtat de l'atenció a les persones i la sostenibilitat de les entitats socials". En aquest sentit, han proposat crear un fons extraordinari de recursos econòmics que compensi els sobrecostos que han d'assumir les entitats socials, encara que no s'estableix una xifra mínima o aproximada.
A banda, han exigit mesures de compensació de sobrecostos "equitatives", adreçades al conjunt de la xarxa pública d'atenció social, independentment de qui la gestioni. També han demanat línies d'ajudes específiques per accelerar reformes estructurals i de transició energètica i la implantació d'un sistema de revisió anual de preus dels serveis.