Barcelona pateix, així ho demostren les enquestes de percepció ciutadana, inseguretat. Les dades, en canvi, asseguren els polítics, demostren que la capital de Catalunya és segura. Ho diu el responsable de seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, el socialista Albert Batlle, i també la cap dels Mossos d’Esquadra a Barcelona, la comissària Marta Fernández.
Les darreres dades, les que van publicar consistori i Interior, del dispositiu d’estiu, asseguren que els delictes van baixar un 12% en relació amb els mesos de juliol i agost de 2019, el darrer curs comparable abans de la pandèmia. Tot i això, cal tenir en compte que el turisme encara no s’ha reactivat al 100%, que molts ciutadans passen de denunciar -una enquesta de l’Ajuntament ho detalla- i que l’any 2019 va ser el pitjor any que es recorda.
Barcelona no és una metròpoli llatinoamericana, segons Batlle
Els fets, però, més enllà de les dades fredes, posen en relleu que al Cap i Casal els assalts violents al mig del carrer i sobretot els furts generen temor entre els ciutadans, visitants i turistes. En una conversa amb EFE, el regidor Batlle, titular de la regidoria de Seguretat del consistori, assegura que Barcelona és “rotundament” segura si bé té “problemes puntuals”. El regidor del PSC assegura que la situació de Barcelona “no té res a veure amb la d'algunes metròpolis llatinoamericanes” i equipa la seguretat a nivells comparables amb ciutats europees.
"Tenim un problema molt greu amb els furts, que generen inseguretat i, sobretot, molta percepció d'inseguretat", assegura el regidor. Tot i això, assegura que aquests problemes, delictes de “baixa intensitat”, segons ell, són els que deriven de ser una ciutat d’”èxit" amb un gran atractiu turístic i una ciutat que s’ha convertit en punt de referència en activitats econòmiques i de fires.
Més armes blanques al carrer
Tot i aquest missatge gairebé triomfalista del veterà regidor de Sarrià, Albert Batlle no pot amagar la preocupació pel “perfil més violent” que es detecta en alguns assalts i robatoris a la via pública. És un fenomen que atribueix a la nova delinqüència urbana comuna que es registra a les grans ciutats, que cada cop fan servir més armes blanques. Només cal recordar l’homicidi de la Mercè d’aquest any. Una baralla entre diverses persones va acabar amb un apunyalat, un jove de 25 anys, que va acabar morint a l’hospital. Aquest increment de violència en els assalts, vinculat a persones joves, la majoria estrangeres, amb menor sentit del risc, és un fet que preocupa a la policia i que ja han començat a analitzar.
Els delinqüents “han triat Barcelona”
Diametralment oposats a l’opinió de Batlle hi ha el sindicat majoritari de la Guàrdia Urbana de Barcelona. Eugenio Zambrano, secretari d'organització del sindicat majoritari en la Guàrdia Urbana, el CSIF, també en declaracions a EFE, assegura que Barcelona està fora de control perquè està convençut que el que han baixat no són els delictes, sinó les denúncies, ja que moltes víctimes prefereixen estalviar-se les cues en comissaria.
"Estem recollint el que s'ha sembrat aquests vuit anys [de mandat d'Ada Colau]", apunta Zambrano. Critica el missatge de política "pro-okupa, pro-manters i pro-incivisme" que, a parer seu, promou l'alcaldessa, ja que, malgrat que el Codi Penal i la Llei de Seguretat Ciutadana són iguals per tot Espanya, els delinqüents "han triat Barcelona" perquè s'ha creat un "microclima delictiu" que els afavoreix.