El nombre d'execucions de 2023 a tot el món ha ascendit a les 1.153, el màxim des de 2015, segons un informe publicat aquest dimecres per Amnistia Internacional (AI), que ha revelat un augment del 31% respecte a l'any anterior. En la seva anàlisi global 'Penes de mort i execucions 2023', Amnistia ha destacat l'augment d'aquestes condemnes a l'Iran com una de les principals causes que l'any passat fos el rècord en nombre d'execucions. Allà es van produir 853, xifra que suposa el 74% del total d'execucions registrades, si bé Amnistia Internacional no disposa de la suma de les que es van produir a la Xina, on l'organització estima que milers de persones van morir per aquest fet.

Pel que fa al nombre de penes de mort el 2023, també es va incrementar respecte a l'any anterior, amb 2.428 noves condemnes, un augment del 20% respecte a les 2.016 de l'any anterior. Malgrat tot, la secretària general d'Amnistia, Agnès Callamard, s'ha mostrat optimista amb la feina de l'organització en favor d'eliminar les execucions a tot el món. "Els països que continuen duent a terme execucions estan cada vegada més aïllats; la nostra campanya contra aquest càstig abominable funciona i continuarem fins que hàgim acabat amb la pena de mort", ha expressat, segons la nota de premsa.

Xina, líder en execucions, segons Amnistia

Malgrat l'absència de dades de la Xina, que manté les seves xifres en secret, segons Amnistia, l'organització ha considerat que va ser el país que més execucions va dur a terme, amb una estimació de milers. Per a Amnistia, el secretisme respecte al nombre d'execucions –també a Corea del Nord i el Vietnam, països en els quals l'organització creu que es produeixen execucions de forma generalitzada– serveix com a indicador que la pena de mort s'utilitza com eina governamental per exercir el poder i sembrar la por en la població.

Entre els països que sí que van publicar dades, va sobresortir l'Iran, amb un augment del 48% en les seves execucions respecte al 2022, passant de 576 aquell any a les 853 d'aquest, moltes de relacionades amb els delictes d'estupefaents. "Les autoritats iranianes van mostrar un total menyspreu per la vida humana i van augmentar les execucions per delictes de drogues, la qual cosa va posar encara més de relleu l'impacte discriminatori de la pena de mort en les comunitats més marginades i empobrides de l'Iran", ha declarat Callamard. Després de la Xina i l'Iran, ha destacat el nombre d'execucions a l'Aràbia Saudita (172), Somàlia (38, encara que Amnistia considera que aquesta xifra és més gran) i Estats Units (24).

La lluita d'Amnistia per l'abolició

Encara que l'informe ha subratllat l'augment en les penes de mort i execucions a tot el món el 2023, Amnistia Internacional també ha destacat que aquell any va ser el moment en què es va registrar el menor nombre de països on es van produir execucions. Aquesta xifra va baixar dels 20 països que van dur a terme aquesta pena el 2022 als 16 de l'últim any, en el qual no es van registrar morts d'aquest tipus a Bielorússia, el Japó, Birmània i el Sudan del Sud.

A més, l'organització ha destacat que al Pakistan es va eliminar la pena de mort per a delictes relacionats amb les drogues, mentre que a Malàisia es va acabar amb la pena de mort obligatòria per a alguns delictes. Alhora, segons Amnistia, també els parlaments de Ghana, Kènia, Libèria i Zimbàbue van fer passos cap a l'abolició de la pena de mort.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!