Alerta a les àrees de Barcelona i Girona, que estan a prop de tornar a l'excepcionalitat per sequera. En aquest primer dilluns d'octubre, els embassaments del sistema Ter-Llobregat (que abasteixen 202 municipis) s'han mantingut per sota del 30% de la seva capacitat. Concretament, en un 29,46% (180,34 hectòmetres cúbics), poc més de quatre punts per sobre del llindar de l'excepcionalitat (25%). Tanmateix, cal dir que la situació és millor que fa un any, quan aquests pantans només se situaven al 22%.

⛈️ El Temps d'El Nacional | Canvi de temps imminent a Catalunya: tornen les pluges, les tempestes i el vent
 

En l'actual situació de sequera, l'estat d'excepcionalitat al Ter-Llobregat es va activar per primera vegada a finals del febrer del 2023, quan les reserves d'aigua estaven al 28%. Després d'un període en emergència, la majoria dels municipis afectats van abandonar definitivament l'excepcionalitat per tornar a l'alerta, a principis d'aquest estiu. Malauradament, la treva pot haver estat curta, si no comença a ploure allà on toca. Des de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), ja es va advertir la setmana passada que les restriccions podrien augmentar d'aquí a dos mesos: a finals de novembre o a principis de desembre.

Fase d'excepcionalitat: quines serien les restriccions?

Fa una setmana, la portaveu del Govern, Sílvia Paneque, ja va advertir que les últimes pluges podien fer una sensació de "relaxament", però va subratllar que les dades d'aigua embassada no indicaven el mateix —ja que les reserves d'aigua no han parat de decréixer des de finals de juny—. Així, va parlar de "l'amenaça" de possibles nous escenaris: no només d'excepcionalitat, sinó d'emergència. Els canvis, òbviament, es traduirien en noves mesures.

En cas que es tornés a la situació d'excepcionalitat, es limitaria el consum d'aigua a 230 litres per habitant i dia. També es reduiria la dotació de reg agrícola en un 40% i se substituirien part dels cabals destinats a reg agrícola per aigües regenerades, de la mateixa manera que es reduirien en un 15% els consums d'aigua dels usuaris industrials. D'altra banda, tindria lloc una reducció del consum d'aigua en els usos recreatius (15% en usos assimilables a urbans i 50% en reg). Finalment, es prohibiria l'ús d'aigua al reg de jardins i zones verdes de caràcter públic o privat, el reg de gespa en tots els casos i la neteja de carrers, clavegueram, paviments, façanes o edificis amb aigua potable, alhora que s'establirien limitacions a l'ompliment i reompliment de piscines.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!