Els límits "segurs i justos" pel que fa al deteriorament del medi ambient han estat establerts per primera vegada per la ciència, i els resultats indiquen que moltes d'aquestes línies vermelles ja s'han creuat, la qual cosa fa que molts dels impactes en el benestar humà siguin inevitables. Un grup de 40 científics internacionals pertanyents a la Comissió de la Terra, convocats per l'organització internacional Future Earth, ha publicat avui a la revista Nature les conclusions del seu estudi. Els científics han creat 9 límits de deteriorament mediambiental considerats "segurs" i "justos", dels quals 7 ja han estat sobrepassats, almenys parcialment.
Segons aquests investigadors, s'ha fixat en 1,5 graus Celsius el límit "segur" per a l'augment de la temperatura mitjana de la Terra, que evitaria una alta probabilitat de punts d'inflexió climàtics. Afortunadament, aquest límit encara no s'ha sobrepassat. No obstant això, s'ha incomplert el límit considerat "just" d'1 grau Celsius, que busca evitar una alta exposició a danys significatius causats pel canvi climàtic.
Els científics han establert aquests límits "segurs" i "justos" no només amb relació al clima, sinó també en termes de biodiversitat, aigua dolça i diferents formes de contaminació de l'aire, sòl i aigua. Lamentablement, han conclòs que en la majoria dels casos aquests límits s'han superat, i això implica que els éssers humans assumeixen riscos "colossals" i posen en perill l'estabilitat i resiliència del planeta. Per exemple, els investigadors assenyalen que entre el 50% i el 60% de la natura global hauria de mantenir-se intacta, però aquest límit no s'ha complert. A més, el percentatge d'alteració del cabal de l'aigua superficial no hauria de superar el 20%, però també s'ha incomplert aquest límit. L'aprofitament de l'aigua subterrània no ha de superar la capacitat de recàrrega dels aqüífers, però una vegada més, aquest límit s'ha sobrepassat.
A més, els cicles de fertilitzants com el nitrogen i el fòsfor també superen els límits considerats segurs i justos. Les activitats humanes estan alterant els fluxos naturals de l'aigua i alliberant quantitats excessives de nutrients de fòsfor i nitrats als rius, la qual cosa planteja serioses amenaces per als ecosistemes i el benestar de les persones.
Algunes de les conseqüències seran "irreversibles"
Entre els investigadors que han participat en aquest treball hi ha la científica Noealia Zafra, del Basque Center for Climate Change (BC3), qui ha destacat la rellevància d'aquesta investigació. Per primera vegada, s'han tingut en compte "aspectes de justícia social i intergeneracional, així com la consideració de tots els éssers vius a la Terra" en realitzar aquests càlculs dels límits biofísics del planeta. Zafra ha emfatitzat que molts d'aquests límits "ja s'han sobrepassat" i que algunes de les conseqüències seran "irreversibles". No obstant això, també ha subratllat la importància de "treballar àrduament" per minimitzar les conseqüències negatives de creuar aquests límits. A més de complir estrictament amb l'Acord de París per abordar la crisi climàtica i de biodiversitat, Zafra ha defensat nous acords socials per implementar mesures.
El treball fet per aquests científics proporciona una base científica sòlida i números quantificables per avaluar la salut del planeta en termes d'estabilitat, resiliència, benestar humà, equitat i justícia. Establir objectius justos per prevenir danys significatius i garantir l'accés als recursos és "fonamental per tenir un planeta biofísicament segur", segons Johan Rockström, copresident de la Comissió de la Terra i autor principal de l'estudi.