Protecció Civil segueix avançant en la implementació per tot el país de les d'alertes al mòbil per emergència. Interior ha anunciat que durant les setmanes que venen es faran quatre simulacres en diversos punts del país després que aquesta setmana s’hagi posat en marxa el funcionament del sistema, que lidera i coordina l’Estat espanyol. Les proves que es facin es rebran de manera molt sorollosa i amb un missatge al mòbil de totes les persones que siguin a la zona d’influència de l’emergència —que se simularà— per tal de fer proves per saber quants terminals que es detectin a la zona l’obren i poder polir detalls d’una tecnologia innovadora.
Les proves arrencaran el dia 28 de febrer a Lleida, els Pirineus i l'Aran. Més endavant, el 12 d’abril, les proves es faran al Camp de Tarragona, al Penedès i a les Terres de l’Ebre. El 27 d’abril, el dia de la Mare de Déu de Montserrat, es faran les proves a la Catalunya Central i a les comarques de Girona. Finalment, el 31 de maig, a l'àrea de Barcelona, que serà la més massiva.
Avisos a tots els ciutadans a la zona d'exclusió
Amb aquest nou sistema, els ciutadans de la zona afectada rebran un missatge quan s'activi una alerta davant de casos "concrets", com un incendi o un accident natural. El sistema d’alertes no s'utilitzarà per informar ni per donar avisos de servei, sinó que només s'activarà en cas d'emergència i, en concret, "quan hi ha alertes que comporten l'activació dels ciutadans”, ha assegurat el conseller de l’Interior aquest dimecres en la presentació del sistema d’alertes.
Les persones que siguin dins de la zona d’exclusió, si es tracta d’anunciar un confinament, per exemple, rebran un missatge en què s'informarà de l'alerta amb instruccions a seguir. S’enviarà un primer cop i s’anirà repetint mentre l’episodi de l’emergència estigui actiu.
El Departament d'Interior també ha concretat que els missatges contindran el missatge "Alerta de Protecció Civil" i un text en què s'identificarà el tipus d'emergència, la zona concreta d'afectació i les recomanacions a la població. Les alertes es generaran en els dos idiomes oficials i, segons Interior, si s'escau, també en anglès.
Cal recordar que a Catalunya ja es va posar en marxa, amb relatiu èxit, el 2 de novembre passat a Tarragona, quan es va fer un simulacre de confinament de població per un suposat accident químic al Camp de Tarragona. Protecció Civil assegura que el sistema és útil en situacions d'emergència "greu", perquè permet avisar "a molta població en un període curt de temps" i que ara cal posar-lo en pràctica per provar-lo per si mai arriba el dia de la desgràcia.