Alerta a la ciutat de Nova York després que un grup de científics hagi advertit sobre la detecció de grip aviària altament contagiosa en algunes aus que sobrevolen la ciutat. Els sanitaris han instat la població a ser curosos i els ha demanat que s'allunyin d'aus i altres animals que semblin estar malalts o que presentin comportaments estranys. Per ara s'haurien identificat casos de grip aviària en diverses espècies d'ocells dels parcs Marcus Garvey, a Manhattan i també s'haurien detectat múltiples casos en aus d'un altre parc de la mateixa zona de Manhattan.
Per ara, segons ens centres per al Control i Prevenció de Malalties (CDC), el risc actual pel públic és majoritàriament baix, però insisteixen en la importància d'anar amb compte, especialment per aquells que poden tenir contacte amb animals de granja, com les gallines. Una de les principals recomanacions dels experts per als novaiorquesos és rentar-se les mans en cas d'estar en contacte amb excrements d'ocells.
El passat 1 d'abril, les autoritats de Texas van informar que una persona va donar positiu en el primer cas de grip aviària als EUA, infectada per una vaca lletera. El pacient va ser aïllat i està rebent medicaments antivirals. "L'únic símptoma que va presentar va ser envermelliment dels ulls, una cosa semblant a la conjuntivitis, però es troba estable", van assegurar. Agències de salut i estatals es troben investigant per conèixer més sobre com es propaga aquest virus, per poder cuidar el bestiar i els ramaders. El risc segueix sent baix per a les persones.
França treballa per evitar casos
França informava a principis d'abril que ha vacunat 26 milions d'ànecs, la meitat de l'objectiu que s'ha marcat per intentar pal·liar les repetides epidèmies que s'han succeït els últims tres anys, i la incidència de la malaltia és mínima, cosa que permet la recuperació del sector. En un comunicat, el ministre francès d'Agricultura, Marc Fesneau, es felicita de l'"èxit" dels sis primers mesos d'aquesta campanya de vacunació que va començar l'1 d'octubre de l'any passat."Ens mantenim atents per als propers mesos i no relaxarem els nostres esforços", assenyala Fesneau, que avança que "properament" es farà una avaluació epidemiològica d'una iniciativa "inèdita".
A data d'avui, més de 26 milions d'ànecs han rebut una primera vacuna i a 21 milions se'ls ha injectat una segona. L'objectiu és arribar a 64 milions d'animals per al 30 de setembre. L'Estat assumeix el 85% dels costos, uns 100 milions d'euros, mentre que el sector paga el 15% restant. En paral·lel a la campanya, des de la tardor s'han identificat només 10 focus de grip aviària a França, quan l'any passat en el mateix període n'havien estat 315.
França es va embarcar en aquesta iniciativa experimental després d'haver patit una sagnia a la població d'ànecs per la grip aviària. Per intentar aturar la propagació de l'epidèmia, durant dos anys des de l'estiu del 2021 s'havien sacrificat més de 30 milions d'animals. Una de les conseqüències d'aquesta situació va ser que el 2023 França va presentar per primera vegada un dèficit de foie gras, d'uns 3,5 milions d'euros, i les exportacions a certs països extracomunitaris, com el Japó, el Canadà o el Regne Unit, s'han enfonsat.