L'Observatori contra l'LGTBI-fòbia ha registrat 86 incidències contra gais, lesbianes, trans i bisexuals des de principi d'any i fins al 17 de maig, segons va anunciar dijous l'entitat, la vigília del Dia Internacional contra l'LGBTI-fòbia. En concret hi ha hagut 42 incidències contra el col·lectiu gai, 8 contra el de dones lesbianes, 24 contra persones trans, 2 contra el col·lectiu bisexual, 13 de caire generalista (incidències contra el col·lectiu LGTBI en general i no a persones físiques concretes) i 3 més sobre les quals no es concreta l'afectat. El col·lectiu gai és el més afectat amb el 45,6% dels fets denunciats, seguit del de les persones trans amb el 26 %.
Les dades de l'Observatori revelen que dins del col·lectiu trans, les dones són les que han sofert més incidències, seguides de les persones no binàries i dels homes. En comparació amb el mateix període del 2023, la xifra global ha pujat un 3%.
La majoria d'incidències, a Barcelona
D'altra banda, el nombre més gran d'incidències (67, el 72,8%) s'ha registrat a la circumscripció de Barcelona. En segon lloc no hi apareix un territori físic, sinó virtual. 13 de les incidències (el 14,1%) han estat no presencials, és a dir exercides a través d'Internet i de les xarxes socials, a través de comunicacions privades o a través dels mitjans de comunicació. De les 67 incidències registrades a la circumscripció de Barcelona, la major part van tenir lloc a la capital catalana. En concret van ser 55, el 82,1% del total. I dins de la ciutat, el districte de Sants-Montjuïc va ser l'escenari amb major nombre d'incidències, amb 10, el 18,2% del total.
El lloc on s'han recollit més incidències ha estat la via pública, amb un total de 27, el 31,4%, seguit de l'àmbit laboral amb 12 (13,9%) i de l'espai d'oci nocturn amb 8 (9,3%). En comparació amb el mateix període del 2023, la via pública ha incrementat un 7% i l'àmbit laboral un 5%. Finalment cal destacar que del total d'incidències 24 van ser per odi i exaltació (el 27,9% del total) i 21 van ser agressions físiques (24,4%). Les agressions verbals van ser el 18,6% del total (16) i l'assetjament l'11,6% (10).
La llei trans catalana
La consellera d'Igualtat i Feminismes en funcions, Tània Verge, va demanar aquest dijous a la tarda al futur Parlament de Catalunya que aprovi una llei trans catalana i que modifiqui la llei contra l'LGTBI-fòbia. Verge ho va dir en el marc de l'acte institucional que l'executiu i la cambra catalana van celebrar la vigília del Dia Internacional contra l'LGTBI-fòbia. Verge també va posar en valor la tasca de l'equip que ha encapçalat els darrers tres anys Pere Aragonès, i va assegurar que la "transformació feminista" ha estat "un eix de govern". També va reclamar que no es faci "ni un pas enrere" en els "avenços que garanteixen els drets LGTBI".