El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha fet un crit d'alarma: "el canvi climàtic està fora de control". Aquestes declaracions arriben quan la primera anàlisi de dades oficials mostren que les temperatures mitjanes d'aquesta setmana han estat rècord en la història. De manera que, tot apunta que acabem d'acabar la setmana més calorosa globalment des que es tenen registres.
"Si persistim a retardar les mesures clau que calen, crec que estem entrant en una situació catastròfica, com demostren els dos últims rècords de temperatura", ha dit António Guterres, en referència als rècords mundials de temperatura batuts dilluns i dimarts, segons recull The Guardian. La temperatura mitjana de la Terra s'ha situat aquests dies al voltant dels 17 °C, segons informa Climate Reanalyzer de la Universitat de Maine.
Un crit d'auxili des de l'any passat
"Des dels cims de les muntanyes fins a les profunditats dels oceans, el canvi climàtic va continuar avançant el 2022", ha alertat l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) en l'informe sobre l'Estat del Clima Mundial del 2022, que analitza indicadors climàtics fonamentals, com la temperatura, els gasos d'efecte hivernacle, l'augment del nivell del mar, l'acidificació i la calor als oceans, el gel marí i les glaceres. En l'informe, publicat fa un parell de mesos, es confirma que la temperatura mitjana mundial dels darrers vuit anys ha estat la més alta mai registrada i el nivell del mar i la calor oceànica es troben a nivells sense precedents, una tendència que l'OMM preveu que es mantingui durant "molts segles".
Aquest precedent de l'any passat, continua aquest 2023 i la urgència per actuar és cada vegada més apressant. Per si tot plegat no fos suficient, l'ONU va confirmar aquest dimarts el retorn d'El Niño, un patró meteorològic esporàdic. L'últim gran El Niño va ser el 2016, que continua sent l'any més calorós registrat.
"L'escalfament excepcional al juny i l'inici de juliol han passat quan comença a desenvolupar-se el fenomen del Niño, que es preveu que augmenti la calor tant a la terra com als oceans i porti a temperatures més extremes i onades de calor marina", ha explicat el director de Serveis del Clima de l'OMM, Chris Hewitt, qui ha afegit: "No només es tracta de la superfície, tot l'oceà s'està escalfant i absorbint l'energia que s'hi quedarà per centenars d'anys. Les alarmes estan sonant molt fort per les temperatures sense precedents a l'Atlàntic Nord". S'han observat recentment onades de calor a l'Atlàntic, concretament al voltant del Regne Unit, Irlanda i al Mar Bàltic.