La fase d'alerta per sequera de la conca del Ter-Llobregat, que proveeix l'àrea metropolitana de Barcelona, i Darnius-Boadella, ha entrat en vigor aquest divendres després de publicar-se al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (Dogc). La nova fase contempla restriccions d'aigua per a la indústria, l'agricultura i el seu ús en parcs i jardins, però també tindrà un impacte directe en la ciutadania. Hi haurà un total de 515 municipis de 25 comarques que estaran en alerta. Així doncs, les mesures d'estalvi d'aigua afectaran 6,7 milions de catalans.
Davant la falta de pluges dels darrers mesos, les reserves dels embassaments han continuat baixant, amb el sistema Ter Llobregat al 34% (207 hm³) i el de Darnius Boadella al 33% (20 hm³). Un cop analitzades les recomanacions de l’Observatori de la Sequera i convocat el Comitè de Sequera a finals de la setmana passada, s’ha pres la decisió de declarar l’alerta.
Crida a la ciutadania per no malgastar
La portaveu del Govern, Patricia Plaja, va fer una crida a la ciutadania aquest dimarts a prendre consciència de la situació de sequera que s'està vivint a Catalunya, i, per tant, fer tot el possible per "evitar malgastar ni una sola gota d'aigua". Plaja va alertar de l'agreujament de la situació a Catalunya i va destacar la importància que la ciutadania sigui conscient d'aquest assumpte perquè només gasti l'aigua que sigui necessària. La portaveu ha demanat a la ciutadania canviar els seus hàbits en el consum de l’aigua i ha avisat que això ara és “bàsic, necessari i urgent”. “No estem en el punt del 2008, però tampoc es tracta de minimitzar”, va continuar la portaveu, que va demanar prendre consciència de la situació i “tancar l’aixeta sempre que es pugui”.
Així doncs, després de la reunió del Consell d'Execució, va recalcar que, de moment, només afecten l'ús d'aigua per reg en sectors com l'agricultura, la ramaderia, la indústria i en àmbits lúdics, i que l'ús domèstic no està limitat més enllà de la prohibició d'omplir piscines i establir recomanacions en el reg de jardins.
Barcelona atura els brolladors de les fonts
Les primeres mesures per l'activació en fase d'alerta del pla de sequera a Barcelona ja van començar aquest dimecres. L'Ajuntament va decidir aturar una part dels brolladors de les fonts de la ciutat, principalment, els que fan servir aigua potable i no disposen d'un sistema de recirculació. A més, entre les mesures, el consistori prohibeix omplir amb aigua potable de les fonts, però permet omplir-la per mantenir uns mínims amb aigua freàtica, és a dir, aigua subterrània. Barcelona té 325 fonts ornamentals i es veurà el 42% dels brolladors aturats. Gustavo Ramon Wilhelmi, el director d'Operacions de BCASA (Barcelona Cicle de l'aigua S.A) ha assegurat que amb aquesta mesura es preveu estalviar entre un 5 i un 10% del consum de totes les fonts.
En una atenció als mitjans, Wilhelmi va detallar que prop de la meitat de les fonts ja funcionen amb aigua freàtica per fer els ompliments. Són l'altra meitat, les que funcionen només amb aigua potable, les que veuen aturats els brolladors. És el cas, per exemple, de la font que hi ha a la cruïlla de Passeig de Gràcia amb Gran Via, que des d'aquest matí només manté un dels tres nivells d'aigua, el més pròxim a la base. Així, per ara, ni el brollador central, el que arriba més amunt, ni el del segon nivell escupen aigua.