Alfred Rodríguez Picó torna a presentar la méteo a la pantalla d'ElNacional.cat aquest dijous dia 5. El mític home del temps acompanyarà cada dijous Xavi Freixes en una edició especial que s'anomena El Temps del Picó i del Freixes, dins del nou espai d’informació meteorològica d'ElNacional.cat que es fa des del nou plató del diari amb recursos tècnics i gràfics d’última generació. Freixes dirigeix i presenta el programa cada dia a les 20 hores i en Picó l'acompanyarà cada setmana en l'edició especial dels dijous. A la seva saviesa meteorològica hi afegirà curiositats d’àmbits molt variats relacionades amb el temps, anècdotes científiques, fenòmens extrems, fets insòlits… Entrevistem Alfred Rodríguez Picó:
⛅ La previsió del temps dispara les alertes a Catalunya: es confirma el pitjor pronòstic
Quan li neix l'afició per la meteorologia?
La méteo ha estat sempre una passió per a mi. Vaig començar molt jove a comunicar aquesta passió —als 16 anys ja feia el temps a Ràdio Barcelona— i a poc a poc vaig anar veient què preocupa la gent, les seves inquietuds… i provant de tenir-les en compte: les de l’esquiador, les de qui vol saber si pot fer esport o saber què posar-se… tots els sectors de la societat. Fa 80 anys, el temps interessava a pagesos i a pescadors però avui afecta tothom, també les empreses. Tothom vol saber quin temps farà perquè és clau per organitzar-se la vida.
El Temps era un senyal d'identitat de TV3.
Quan vaig començar a TV3, a principis del 1984, vam ser pioners. D’entrada, ens deixaven cinc minuts, que era moltíssim. També vam ser els primers a ensenyar el Meteosat o a publicar imatges dels espectadors, que ens arribaven dins un sobre amb el fenomen de feia tres dies… Nosaltres podíem dir més cosetes que només el temps que farà. Llavors, calia posar-se a la pell dels espectadors, resoldre’ls una mica la vida a través de la predicció.
I encara continua convocant una gran audiència.
Ara, al voltant de la méteo, hi ha molts interessos, a més que els fenòmens extrems que acompanyen l’escalfament global. No fa gaire era en una xerrada amb gent de les assegurances i no se’n sabien avenir. No sabien si han d’apujar els preus i agafar més gent perquè no donen l’abast a atendre les conseqüències dels nous fenòmens meteorològics extrems que afecten la vida quotidiana de les persones i causen danys que ells han de cobrir. Són molts diners. Ara patim una sequera que potser és la més gran de la història, més que la del 1817, "lo any de la fam", l'any més sec des que existeixen registres fiables. Però ens en podem anar a l’altre extrem: el 2018, no fa pas tant, va ser l’any més plujós de la història des que tenim registres.
Com serà el programa dels dijous amb en Xavi Freixes?
Sempre, sempre, sempre hem de ser rigorosos. Això és molt important per a mi. No hem de dir el que no veiem per tenir més likes a les xarxes socials. Així ho farem: disposem de tots els recursos necessaris i el plató és impressionant, dona molt de joc per explicar els fenòmens meteorològics. El temps és part del caràcter del país.