Fins a 274 persones han mort a Catalunya durant aquest mes d'agost per les altes temperatures, que se sumen a les 73 registrades al juliol. Són dades de l'Institut de Salut Carles III, del Ministeri de Sanitat, segons el qual al conjunt d'Espanya han mort per motius atribuïbles a l'excés de temperatures entre l'1 i el 31 d'agost 1.386 persones, una xifra que suposa un increment del 3% respecte del mateix mes el 2023. La pitjor setmana de l'estiu es va registrar entre el 29 de juliol i el 4 d'agost, quan van morir 611 persones en set dies a tot l'Estat. Catalunya i la Comunitat de Madrid han estat les autonomies més afectades amb 274 i 251 morts durant l'agost, superant amb escreix les xifres d'Andalusia, la més poblada, amb 76 defuncions per 8.628.026 habitants i per darrere de Castella i Lleó, Castella-La Manxa, el País Valencià, Galícia i l'Aragó. 

La primera quinzena d'agost d'aquest 2024 ha estat a Catalunya una de les més càlides de la història, amb unes temperatures mitjanes iguals a les del 2022. Segons dades del radiosondatge de Barcelona, la temperatura mitjana a 850 hPa de l'1 al 15 d'agost iguala els 20,6ºC mesurats durant la primera quinzena d'agost de fa dos anys. Anteriorment, la de l'estiu de 2003 també va ser excepcionalment càlida, amb 20,5ºC. Són les tres primeres quinzenes d'agost més càlides de la sèrie (1997-2024) a aquest nivell de referència. 

Major risc de mortalitat d'Europa

Aquest increment de les xifres va en la línia amb els últims estudis publicats. A finals d'agost, la revista mèdica The Lancet revelava que Espanya seria un dels estats europeus amb major risc de mortalitat atribuïda a la calor. Els resultats, que analitzen les morts actuals i futures a causa de temperatures no òptimes en 854 ciutats europees, constaten que les regions del sud del continent són les que tindran un major nombre de defuncions associades a altes temperatures. La recerca detalla que els punts de més perill se situen en latituds meridionals, especialment en regions d'Espanya, Itàlia i Grècia, però que també es poden estendre a zones septentrionals, com França. Per tot això, l'informe demana a responsables polítics i autoritats que "donin prioritat" a la protecció de les zones més susceptibles a aquest risc.

El mateix estudi detallava que si es mantenien les polítiques climàtiques actuals, al continent europeu les morts per calor podrien passar de les actuals 43.000 anuals a més de 128.000 l'any 2100, és a dir, es triplicarien en menys de vuitanta anys.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!