La prova d'accés a la Universitat d'enguany mantindrà el mateix format flexible que el curs anterior, amb més preguntes per triar, haurà de finalitzar abans del 17 de juny pròxim i la qualificació es calcularà ponderant un 40% la nota de l'Ebau i un 60% la puntuació final de l'etapa de Batxillerat. La principal novetat d'enguany és que els estudiants de Batxillerat podran presentar-se a l'Ebau amb un suspens, sempre que compleixin una sèrie de condicions, una qüestió que regularà un reial decret encara pendent d'aprovació en el Consell de Ministres. El BOE publica avui divendres l'ordre ministerial que determina les característiques, el disseny i el contingut de l'avaluació de Batxillerat per a l'accés a la universitat en el curs 2021-2022.
Única proposta d'examen
El passat mes de desembre, el Ministeri d'Educació va proposar a les comunitats autònomes mantenir el mateix format d'examen que l'any anterior, considerant que els alumnes han tingut dos cursos especials per la covid-19. D'acord amb l'ordre ministerial, l'Ebau haurà d'acabar abans del 17 de juny i els resultats provisionals es publicaran abans del dia 30 d'aquest mes. Les proves que seran sobre les matèries generals del bloc d'assignatures troncals del segon curs de Batxillerat de la modalitat triada per a la prova i, si escau, de la matèria Llengua Cooficial i Literatura. D'altra banda, els alumnes que vulguin millorar la seva nota d'admissió podrà examinar-se de, almenys, dues matèries d'opció del bloc d'assignatures troncals de segon curs de Batxillerat. D'aquesta manera també es podran examinar d'una segona llengua estrangera diferent de la que s'ha cursat com a matèria del bloc d'assignatures troncals.
Cada prova tindrà una durada de 90 minuts i es disposarà d'una única proposta d'examen amb diferents preguntes. I per a facilitar la celebració dels exàmens a les mesures derivades de la pandèmia, l'avaluació tindrà, preferentment una durada de quatre dies, pel cas de les comunitats autònomes amb llengua cooficial tindran un màxim de cinc dies. Pel que fa a la tipologia de preguntes, es contextualitzaran "preferentment" en entorns pròxims a la vida de l'alumnat: situacions personals, familiars, escolars i socials, a més d'entorns científics i humanístics.
Resposta múltiple
Cadascuna de les proves tindrà preguntes obertes i semiobertes que requeriran l'alumnat capacitat de pensament crític, reflexió i maduresa. Es podran utilitzar també preguntes d'opció múltiple, sempre que en cadascuna de les proves la puntuació assignada al total de preguntes obertes i semiobertes abast com a mínim el 50%. Les diferents categories de preguntes que tindran les proves seran: d'opció múltiple, preguntes amb una sola resposta inequívoca, preguntes semiobertes, que necessitaran una resposta correcta inequívoca i que exigeixen construir una resposta per part de l'alumnat. En aquesta modalitat les respostes han de ser breus, com un número que dona resposta a un problema matemàtic, o una paraula que completi una frase, per últim existeixen les preguntes obertes, que si exigeixen una construcció per part de l'alumnat i no tenen només una resposta correcta inequívoca. La superació de la prova tindrà validesa indefinida i en el cas de les qualificacions obtingudes per a millorar la nota serà de dos cursos.