Els estudiants de la Universitat Alfons X el Savi, acompanyats per la companyia B2Space, van llançar aquest dimecres a l'estratosfera un microsatèl·lit des de la base aèria de Lleó per analitzar l'impacte del canvi climàtic als boscos. El dispositiu, que va sobrevolar l'estratosfera de Lleó a 25.000 metres d'altura durant més de cinc hores, ha recollit dades i imatges de les masses forestals, cultius de la regió i ubicacions adequades per optimitzar l'expansió de projectes fotovoltaics.
El microsatèl·lit llançat aquesta matinada és el tercer que llancen a l'estratosfera l'aliança entre la Universitat Alfons X el Savi i B2Space. Asi, els estudiants poden analitzar l'evolució, any a any, de les zones albirades, els efectes de l'escalfament global sobre els boscos, l'impacte de la intervenció humana en la naturalesa i, sobretot, aplicar les tecnologies apreses a classe en un cas pràctic i conèixer l'impacte real que poden tenir en el seu futur professional.
"Llançar un microsatèl·lit és una cosa que no t'esperes fer en la carrera i ho hem aconseguit amb un gran treball en equip. Tant la universitat com l'empresa que ens acompanya han estat al nostre costat en cada fase del procés. D'aquesta experiència em queda el coneixement i la capacitat de treballar amb persones de diferents àrees, això és una cosa que serà molt important en la meva vida laboral. Després d'aquest, ara vull estar en molts més projectes", va explicar Javier Bolaños, estudiant d'Enginyeria Aeroespacial de la Universitat Alfons X el Savi.
L'estudiant de tercer any va agregar que, com a novetat, aquest any el microsatèl·lit ha portat instruments a bord per mesurar la intensitat del camp magnètic en funció de la posició del dispositiu i caracteritzar les variacions de la magnetósfera a altituds superiors als 20.000 metres.
Tots els llançaments s'han dut a terme en model educatiu UAXmakers, en el qual els estudiants de diverses titulacions treballen en equips multidisciplinaris per resoldre reptes llançats des d'empreses de diversos sectors.
Aquesta metodologia permet als estudiants tenir un contacte privilegiat amb companyies líders i desenvolupar les capacitats i habilitats de treball demandades al mercat laboral. Alhora, les organitzacions tenen la possibilitat de conèixer nous talents i transmetre'ls la cultura i metodologies de treball pròpies de cada empresa.
Amb aquesta metodologia, la Universitat Alfons X el Savi cerca crear un vincle directe entre l'excel·lència acadèmica que identifica a la institució i les necessitats d'un mercat laboral en constant evolució.
Per al cap d'Estudis del Grau en Enginyeria Aeroespacial, Ricardo Atienza, el model UAXmakers "suposa un avantatge per als estudiants i els ubica a prop de les empreses, la qual cosa multiplica les seves possibilitats d'integrar-se al mercat laboral amb experiència, coneixements sobre els processos d'aquestes organitzacions i habilitats per interactuar amb companys d'altres disciplines i departaments."
En la construcció d'aquest tercer dispositiu, han participat grups d'estudiants de diferents professions com a Enginyeria Aeroespacial, Disseny Industrial i Desenvolupament de Producte.
Assessorant als futurs professionals ha estat l'equip de B2Space, que ha destacat el compromís de la Universitat Alfonso X el Savi pel desenvolupament i la investigació aeroespacial. "Aquest programa té un alt impacte en la formació dels estudiants, i dona compte de l'interès que té UAX per formar professionals amb sòlides competències tècniques i amb una visió global de la qual cosa es pot aconseguir aplicant la tecnologia a sectors diversos, donant solucions a reptes actuals, que és just el que busquen i necessita el sector empresarial", va indicar Valentín Canales, director tècnic de B2Space.
La companyia fundada per espanyols amb base al Regne Unit és líder a Europa en aquest tipus de llançaments i operacions en l'estratosfera, i ha consolidat al costat d'UAX la realització periòdica d'aquest projecte denominat 'Fly your cubesat', en el qual els estudiants participen al llarg de tot el procés, des de la definició de la missió espacial, passant pel disseny del dispositiu, l'acoblament, fins al dia del llançament.
"Amb el creixement de les nostres operacions HAPS, aquest programa formatiu i de divulgació de l'entorn estratosfèric, suposa una font de coneixement i de candidats per a futures tecnologies i socis estratègics. Portem tres anys treballant amb diverses universitats, l'Acadèmia Bàsica de l'Aire i de l'Espai a Lleó, per portar a l'estratosfera les il·lusions i esforços d'aquests grups d'estudiants," va comentar Victor Montero, director de negoci operacions de B2Space.
Amb aquests projectes, la Universitat Alfons X el Savi consolida el seu model diferencial de formació, adaptat a la realitat del mercat laboral i que es reforça de la mà del sector empresarial, amb el qual ha firmat més de 8.800 convenis.