L'assemblea d'estudiants de l'Institut del Teatre ha decidit mantenir la vaga convocada per avui al centre, malgrat la dimissió, la setmana passada, de la directora, Magda Puyo, arran de les denúncies públiques d'alumnes i exalumnes d'haver patit assetjament sexual i abús de poder durant anys per part de professors de la institució.
Els estudiants consideren que la dimissió de Puyo, la renúncia a la "pròrroga" de l'equip directiu de l'Escola Superior d'Art Dramàtic (ESAD) i el compromís de la direcció general de l'Institut i de l'ESAD de revisar el protocol per a la prevenció, detecció i actuació de casos d'assetjament sexual no són mesures suficients perquè "aquesta lluita transcendeix a l'Institut del Teatre".
"No és un problema aïllat"
"Pensem que és necessari visibilitzar que aquesta situació no és un problema aïllat i particular de la institució, sinó que respon a un mal endèmic, a un problema estructural fruit de la nostra organització social patriarcal", ha assenyalat en un comunicat la plataforma Abús Art, creada per alumnes de l'Institut del Teatre per recopilar informació sobre aquests casos i denunciar-los.
Els alumnes exigeixen "el compromís ferm" per part de les institucions i empreses del sector a "fer una revisió integral i immediata de les seves estructures de poder per garantir canvis reals, directius i efectius" que proporcionin espais segurs de denúncia i d'atenció i reparació de les víctimes.
Els alumnes també han volgut posar èmfasi a altres casos d'assetjament viscuts al món del teatre que han estat menys mediàtics, com els que es van produir a l'Aula Municipal de Teatre de Lleida o a l'ESAD de Galícia.
Dimissió de tot l'equip directiu
Divendres passat, l'equip directiu de l'Escola Superior d'Art Dramàtic (ESAD) va comunicar la renúncia a la "pròrroga" del seu mandat, el mateix dia en què va dimitir Magda Puyo.
Els integrants de l'equip directiu van considerar que amb la seva renúncia podrà iniciar-se un nou procés d'eleccions per dirigir el centre, alhora que diuen sentir-se "totalment identificats" amb el projecte de Puyo, en el que "continuen creient, però que, desgraciadament, s'ha vist interromput. Ho trobem trist i injust".
La direcció de l'ESAD, integrada per Montse Vellvehí, Andreu Raich, Raimon Molins, Carles Fernández, Bibiana Puigdefàbregas i Montse Figueras, també va voler que la seva decisió s'interpreti com "un gest de reparació cap a l'alumnat, especialment respecte a aquelles persones que han estat víctimes d'abusos."