Els quatre alumnes de l'institut Leonardo Torres Quevedo de Santander, investigats per la Fiscalia de Cantàbria per la seva presumpta implicació en l'una brutal agressió a un alumne amb discapacitat, abandonaran el centre de forma voluntària aquest dijous. Així ho ha anunciat el conseller d'Educació de Cantàbria, Sergio Silva, en declaracions als mitjans on ha explicat que els alumnes no assisteixen al centre des del passat dijous, tot i que, estan rebent classes telemàticament perquè "l'impacte en ells sigui el menor possible". La Fiscalia va demanar la setmana passada, com a mesura cautelar, que els quatre joves no puguin acostar-se al menor, ni al seu domicili ni al centre educatiu ni comunicar-se amb ell, malgrat que encara no es coneix el pronunciament del Jutjat de Menors de Cantàbria. 

Reconduir la situació del centre

El conseller ha explicat que les famílies dels alumnes han entès la situació i considera que el fet de canviar-los d'institut ajudarà a "normalitzar les coses". A més, ha fet una crida a mantenir la calma i ha recordat que es tracta de menors d'edat i "és un cas complex", però "com a educadors el més important és reconduir la situació". Silva ha detallat que a aquest centre s'ha traslladat un equip d'atenció a les alteracions de les emocions i les conductes per treballar amb famílies i alumnes per "fomentar el respecte als companys". 

"Necessitem que hi hagi com una espècie d'assimilació psicològica de tot el que ha passat perquè el context de l'ocorregut més la repercussió que ha tingut, imaginin el que pot suposar en uns adolescents", ha subratllat el titular d'Educació. Segons ha dit, l'"angoixa" generada en agressors, agredit i en la comunitat educativa caldrà tractar-la al llarg del temps, com ja s'està fent en altres centres càntabres. "En viralitzar-se en xarxes socials és una cosa que és a les aules de Cantàbria i al que els adolescents donen bastant importància", ha dit.

Silva ha detallat que, de moment, no hi ha cap expedient obert a la direcció del centre per aquest cas d'agressió a un company, tot i que ha reconegut que "alguna cosa no ha funcionat", si s'ha arribat a produir l'assetjament. Al seu judici, cal centrar-se en com és possible que adolescents de 16 anys es vegin embolicats en aquestes situacions, "més que a qüestions disciplinàries". "No dic que no tinguin la seva importància, però per a nosaltres no són en absolut una prioritat", ha insistit.

Agressió a un company amb discapacitat

La indignació va esclatar el passat dimecres quan va aparèixer un vídeo en el qual els quatre joves increpaven i assetjaven un company amb paràlisi cerebral que anava en cadira de rodes. Després de transcendir els fets que s'havien produït dues setmanes abans, la Conselleria d'Educació de Cantàbria va activar el protocol d'assetjament escolar i el centre va obrir el procediment disciplinari ordinari als responsables de l'agressió, que comportava mesures cautelars i l'expulsió de l'institut durant cinc dies, el termini màxim que marca la llei. 

Entre les mesures preventives del protocol d'assetjament adoptades es troben l'acompanyament de l'alumne al llarg del dia, dins del marc de protecció i seguretat: la supervisió del clima de l'aula evitant el contacte entre víctima i agressor; la col·laboració familiar per a informar sobre l'estat emocional de l'alumne i els possibles incidents i el suport individualitzat per a treballar autoestima, benestar emocional o relacions interpersonals. La família de la víctima reclamava que els agressors no es tornessin a apropar al seu fill i que fossin expulsats del centre. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!