L’AMB posa en marxa el Programa metropolità d’actuacions forestals (PMAF), dotat amb un pressupost de 400.000 € anuals. El Pla està orientat a fer tasques de manteniment abans de l’època de màxim risc d’incendi forestal, entre els anys 2023 i 2024.

L’àmbit territorial del Programa abasta els municipis següents: Badalona, Barberà del Vallès, Begues, Castellbisbal, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cervelló, Corbera de Llobregat, Gavà, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Pallejà, el Papiol, la Palma de Cervelló, el Prat de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramenet, Tiana, Torrelles de Llobregat i Viladecans.

Isidre Sierra, alcalde de Sant Climent de Llobregat i vicepresident de polítiques forestals de l'AMB, posa en relleu la gran fita que suposa un pla d’inversions forestals per a les muntanyes periurbanes, que es repetirà en els propers anys per donar continuïtat a una gestió forestal que defensi el territori.

La ciutat de Barcelona i l’àmbit de Collserola en queden exclosos a causa del tractament específic que tenen en relació amb la gestió i els pressupostos, i només s’han considerat els municipis amb més superfície forestal. La convocatòria estarà oberta fins al pròxim 7 d’octubre, perquè els ajuntaments metropolitans presentin les seves propostes, que a posteriori l’AMB executarà al territori, amb les actuacions següents: 

  • Arranjament de camins forestals.
  • Millora o col·locació de rampes per a la sortida de fauna.
  • Creació, manteniment o millora de franges de protecció.
  • Actuacions relacionades amb dipòsits de capacitat reduïda i hidrants.

El canvi climàtic i la magnitud de la massa forestal existent fan necessari abordar la lluita contra els incendis amb visió metropolitana i amb vocació de servei públic.

L’AMB, nou actor en la lluita contra els incendis forestals

El Programa s’emmarca dins de tres eixos fonamentals: el Pla d’actuació metropolità (PAM) 2019-2023, les competències pròpies de l’AMB i els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l’agenda 2030.

El Pla d’actuació metropolità (PAM) 2019-2023 recull explícitament la necessitat d’engegar polítiques públiques per reduir el risc d’incendis a través d’una gestió activa del territori i una potenciació dels plans de gestió forestal i aprofitament econòmic de la fusta. Les competències de l’AMB, aprovades per la Llei 31/2010 del Parlament de Catalunya, avalen la gestió forestal com a estratègia per millorar la infraestructura verda metropolitana i impulsar la conservació activa dels espais naturals. Un dels objectius és millorar i recuperar aquests espais, com els rius Llobregat i Besòs, les muntanyes del Baix, la serralada de Marina o el conjunt de parcs urbans de la xarxa de parcs metropolitans (XPM). I per últim, els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) es basen a adoptar mesures urgents per combatre el canvi climàtic i els seus efectes, i la prevenció d’incendis és una eina bàsica per a aquesta lluita. També pretenen protegir, gestionar i promoure l’ús sostenible dels ecosistemes terrestres i gestionar els boscos de manera sostenible.

El desplegament d’aquesta nova estratègia també coincideix amb el certamen de la Ciutat Europea del Bosc 2022, un reconeixement del European Forest Institut (EFI) que avala la gestió metropolitana dels espais naturals.