Després que Catalunya hagi viscut un estiu que s'està allargant sis mesos i on la temperatura ha estat tres graus per sobre de la mitjana, segons l'Observatori Fabra, arriba un nou informe que ratifica les sospites: el canvi climàtic provocat per la dependència dels combustibles fòssils és un amenaça per la salut global, però en especial en els països mediterranis. Catalunya està entre els territoris que l'estudi Countdown on Health and Climate Change, elaborat per la revista científica Lancet, assenyala com els més afectats pel canvi climàtic, en concret pels efectes d'aquest sobre la salut de la seva ciutadania. Els investigadors de Lancet han establert una clara relació entre l'avenç de l'escalfament global produït pel consum massiu i desmesurat de combustibles fòssils, amb l'augment de morts i l'empitjorament de salut arreu del món. Cal tenir clar que l'escalfament global afecta a tots els ecosistemes com un efecte dominó: contra més combustibles cremem més calor, més transmissió de malalties, més sequeres, més dificultat per aconseguir aliments, més morts per contaminació. En resum, creix la mortalitat per culpa del canvi climàtic. "La crisi climàtica ens està matant", ha sentenciat Antonio Guterres, secretari general de les Nacions Unides, després de la publicació d'aquest estudi.
L'augment de la temperatura és la primera conseqüència que ens ve a la ment quan es parla de canvi climàtic. L'acció humana ha empès la temperatura arreu del món a cotes més altes mai registrades. Més de 350.000 persones moren cada any al món per la calor extrema. Els riscos de morir per aquest fenomen són majors als epicentres de l'escalfament global. La mediterrània és un d'aquests epicentres i, per tant, Catalunya i a l'Estat espanyol. Espanya és l'Estat europeu amb més risc de mort per calor extrema. Catalunya es troba entre les regions més afectades, sent Lleida el territori que corre més perill. Arreu d'Europa la situació és només lleugerament millor, ja que les morts per altes temperatures han augmentat un 95% en 20 anys arreu del continent, segons l'estudi.
La calor extrema porta amb si diferents conseqüències que també amenacen la vida de les persones. Una d'aquestes conseqüències és ben familiar a Catalunya i a l'Estat espanyol, especialment aquest estiu: els incendis. Més incendis, més grans i més virulents, aquesta està sent la nova realitat dels darrers estius. L'informe afirma que el 61% dels països tenen més risc de patir grans incendis que fa 20 anys. Entre aquests països es troba Espanya, malgrat que zones com el sud de l'Àfrica i el centre d'Àsia es troben més en perill.
Transmissió de malalties i al·lèrgies
Els investigadors de Lancet han trobat que l'augment de les temperatures ha disparat la transmissió de malalties infeccioses i ha augmentat el seu radi d'acció. En la passada dècada la malària s'ha transmès un 32% més a les zones altes d'Amèrica i un 15% a l'Àfrica. Un altre exemple és l'augment de transmissibilitat del dengue en un 12%. Són només dues mostres d'una tendència que s'estén per totes les regions del planeta.
La calor també afecta als cicles de les plantes, fet que altera els períodes en què floreixen. Això provoca un impacte sobre les al·lèrgies i empitjora la vida i la salut de milers de persones arreu del món.
Inseguretat alimentària i les morts per contaminació
Les altes temperatures arrosseguen amb si seques, les quals afecten l'activitat agrícola i per extensió a la seguretat alimentària. Una de les grans alertes que inclou en el seu informe Lancet va dirigida als aliments. Ens espera un futur on l'aliment encara estarà assegurat per més persones del que ho està ara. De fet, aquesta situació ja s'està donant. Segons l'estudi, les onades de calor de l'any 2020 s'han associat a 98 milions de persones més que pateixen inseguretat alimentària que anualment en el període entre 1981 i 2010.
Finalment, entre els efectes de l'escalfament global provocat pel consum de combustibles fòssils hi ha una amenaça de salut més que evident: la mateixa contaminació. Segons l'estudi, l'any 2020 van morir 117.000 persones arreu del món per efecte directe de la contaminació atmosfèrica. Malgrat això, els investigadors de l'informe donen un punt d'optimisme afirmant que una reducció ràpida de la combustió de combustibles fòssils no només reduiria l'escalfament global sinó que aportaria beneficis immediats per a la salut, com per exemple la prevenció d'un milió o més de morts primerenques causades per la contaminació en els pròxims anys.