Amnistia Internacional ha denunciat la deficient actuació de la Fiscalia per aclarir les més de 35.000 defuncions de gent gran a les residències durant els primers mesos de pandèmia, que estan sent arxivades la majoria, fins i tot sense el testimoni dels familiars. Quan es compleixen dos anys de la detecció del primer cas de coronavirus a Espanya, l'entitat juntament amb familiars d'algunes víctimes han exigit als grups parlamentaris la creació d'una comissió de veritat al Congrés que analitzi l'ocorregut a les residències durant la pandèmia, ofereixi resposta a les famílies i adopti recomanacions perquè no torni a passar.

Un treball d'Amnistia denuncia que el tancament de les comissions d'investigació a les comunitats autònomes està provocant "una impunitat gairebé absoluta sobre els fets" i "obstaculitza l'accés de les famílies a la veritat". L'organització lamenta una actuació "deficient" del Ministeri Fiscal i indica que el 89% de les investigacions han estat arxivades. Amnistia també critica que no es reobri la Comissió d'investigació del Parlament després de quedar aturada amb el final de la legislatura passada. Segons l'ONG, a Catalunya la Fiscalia va arxivar la denúncia de prop de 200 familiars amb relació a 30 residències sense prendre declaració als afectats o als professionals dels centres.

Sentiment d'abandonament

Amnistia i els familiars celebren aquest dilluns un acte simbòlic enfront del pebeter que es va construir com a homenatge a les persones mortes durant la pandèmia al Palau de Cibeles, a Madrid. El seu director, Esteban Beltrán, ha lamentat que "l'escàs impuls de les investigacions ha estès la impunitat i obstaculitzat l'accés a la veritat de les famílies". Les víctimes confessen sentir-se abandonades i reivindiquen el seu dret a conèixer la veritat.

"Tinc dret a saber què estava passant. A la meva mare no ens la tornaran, però una cosa així, que es podria haver evitat, volem que no passi mai més", ha assenyalat l'Ana María, la mare de la qual va morir a la residència Federica Montseny de Barcelona sense haver estat traslladada a l'hospital. Ha presentat una denúncia particular davant el jutjat, que any i mig després segueix en tràmit.

Després d'analitzar en una investigació les denúncies que afecten més d'un centenar de residències a Madrid i Catalunya, Amnistia expressa la seva preocupació "per la falta de mecanismes i procediments adequats per saber la veritat sobre l'ocorregut a les residències durant la pandèmia". "Les autoritats han incomplert la seva obligació d'investigar de forma exhaustiva i adequada les vulneracions del dret a la vida a les residències, tal com exigeix el Dret Internacional dels Drets Humans", exposa l'informe. "No s'està garantint la veritat per a les víctimes, s'està estenent la impunitat i, com a conseqüència, no s'assegurarà una adequada reparació del dany causat, ni garanties de no repetició en el futur", afegeix.