L’organització no governamental Amnistia Internacional ha denunciat “discriminació i violació del dret a la salut” a la gent gran a Espanya, en particular a Madrid i Catalunya, durant la pandèmia del coronavirus i ha alertat del “desproporcionat” nombre de morts entre la població d’edat avançada a causa de la Covid-19.

Aquesta és una de les principals conclusions de l’informe anual de l’ONG, que analitza la situació dels drets humans en 149 països i que pel que fa a l’Estat espanyol precisa que "van suscitar preocupació, per ser discriminatoris i violar el dret a la salut, els protocols de derivació de pacients adoptats a Madrid i Catalunya, que recomanaven tractar les persones de més edat amb Covid-19 en residències en lloc de traslladar-les a hospitals".

 

 

"A Catalunya i Madrid moltes persones grans que vivien en residències no van ser ateses de forma individualitzada, no van ser traslladades a hospitals quan ho necessitaven i se’ls va impedir veure les seves famílies durant llargs períodes de temps", segons ha explicat el director d’Amnistia Internacional a Espanya, Esteban Beltrán, citat per Europa Press.

En el moment àlgid de la pandèmia, ha precisat l'ONG, part de la gent gran va estar "confinada indefinidament a les seves habitacions, amb escàs o nul contacte amb els seus familiars i sense supervisió efectiva de les autoritats regionals i nacionals, el que va donar lloc a violacions dels seus drets humans ".

En tot aquest temps, segons ha afegit Amnistia Internacional, les associacions de professionals de la salut van expressar la seva preocupació "per la persistent escassetat de personal i per la falta de mesures per a dotar-lo d'EPI suficients i de qualitat, així com la inadequada provisió d'assistència mèdica "a la població de les residències de gent gran en els primers mesos de la pandèmia.

A més, l'ONG indica que el nombre de morts per Covid-19 entre la població d'edat avançada va ser "desproporcionat". Segons les últimes dades facilitades per l'IMSERSO, de març de 2021, gairebé 30.000 més han mort en residències durant la pandèmia.

Sobre el personal sanitari, l'informe precisa que ha estat "exposat a patir les conseqüències de la pandèmia" i "no ha tingut mitjans suficients per fer-hi front" durant molts mesos, especialment durant la primera onada. En concret, enumera "la manca de personal, els horaris excessius i l'absència d'equips de protecció adequats".

Dues pandèmies, la de la Covid i la de la gestió sanitària

"En l'últim any, el sistema d'atenció primària a Espanya ha patit dues pandèmies: la de la Covid-19, i la de la gestió sanitària, que ha patit d'una manca de planificació i inversió suficient per afrontar la primera, situant aquest servei bàsic entre l'abandonament i el desmantellament", assegura Beltrán.

Malgrat tot, segons precisa, "la resposta de el personal sanitari, exposant sense la protecció i els recursos deguts a la pandèmia de Covid-19 per salvar vides, ha estat una de les millors mostres d'humanitat que ha deixat l'any 2020" . "Quan els governs no compleixen, és el coratge de la gent corrent el que planta cara a l'adversitat", ha destacat.

Recordatori de la situació de Jordi Cuixart i Jordi Sánchez

En el seu 'Informe 2020/21: La situació dels drets humans al món' també fa un recordatori de la vulneració dels drets humans relatiu a l’empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, dels que diu que continuen a presó “després d’haver estat declarats culpables de sedició en relació amb les manifestacions i el referèndum sobre la independència el 2017”.

 

Imatge principal: Una dona és vacunada contra el coronavirus a Catalunya / Efe