Us imagineu estar de vacances a una platja paradisíaca i rebre una ampolla amb un missatge al seu interior? Per molt de pel·lícula que pugui semblar, això és el que li va passar a una família de Florida que, un dia qualsevol, mentre s’estava banyant al mar, van veure una ampolla surar que contenia un missatge a l’interior. Però, d’on sortia l’ampolla? Quin missatge contenia? Qui la va llançar i a on? La resposta a totes aquestes preguntes es va fer pública fa qüestió de dies via Twitter, on a través del compte del grup de recerca del Global change and genòmic biogeochrmistry del CSIC, en van explicar tota la història.

 

El fil explica fil per randa tota la història que amaga l’ampolla que va ser llançada el desembre del 2020 al mig de l’oceà Atlàntic, pel grup d’investigadors i d’investigadores del CSIC amb la col·laboració d’investigadors de la Universitat de Vigo i de l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona. La doctora Gemma Casas, investigadora de l’IDAEA – CSIC de Barcelona, explica que la idea va sorgir després de dies en alta mar, quan un investigador de la Universitat de Vigo va comentar-los que seria interessant explicar la feina que fan i el motiu pel qual és necessària. “Després d’un mes en alta mar, veient cada dia el mateix paisatge, arriba un moment que es fa bastant dur, i busques fer coses que ens distreguin durant les estones lliures”, apunta la doctora, que confessa que hi va haver certa controvèrsia a l’hora de llançar per la coberta del vaixell l’ampolla de vidre amb el missatge al seu interior.

Una controvèrsia que s’explica justament pel motiu de la feina que ells mateixos desenvolupen, recollint mostres d’arreu de l’oceà per determinar-ne els contaminants orgànics persistents. “L’ampolla la vam llançar un cop vam passar l’equador, durant l’expedició de la primera campanya del projecte ANTOM, on anàvem de Vigo (Galícia) a Punta Arenas (Xile) recollint mostres oceanogràfiques”. Dins l’ampolla, explica Casas, exposaven qui eren, una fotografia de l’equip sencer i un missatge del capità del vaixell oceanogràfic, B/O Sarmiento de Gamboa.

Missatge que contenia l'ampolla que van llançar en alta mar els científics 

La sorpresa per a tot l’equip d’investigadors va ser majúscula en rebre un missatge via e-mail fa qüestió de dies, on una família de Florida els explicava que havia rebut l’ampolla feia un any, el 2021, amb el missatge al seu interior. “L’ampolla va recórrer uns 7.000 km fins a arribar a la costa de Florida, desconeixem el motiu pel qual la van tenir durant un any sense obrir, però a tots ens ha fet molta il·lusió que algú la rebés després de tot el que devia recórrer en alta mar, va ser de pell de gallina!”, confessa Casas parlant en nom de tot l’equip que ho celebrava pel grup que tenen per WhatsApp.

En què consisteix el projecte ANTOM?

Global Change and Genomic Biogeochemistry CSIC

La feina dels 15 investigadors que es trobaven a bord del B/O Sarmiento de Gamboa, consistia en recollir mostres marítimes per determinar quins són els contaminants orgànics persistents que es troben presents a l’ecosistema marí, danyant la qualitat d’aquests i causant un impacte negatiu en totes les poblacions que hi habiten. Tal com afirma el vídeo explicatiu del projecte, “la petjada química antropogènica de l’oceà austral, és un mirall de l’estil de vida de les societats modernes”.

El projecte ANTOM està inclòs al programa Generació de Coneixement del Ministeri de Ciència i Innovació del govern espanyol.