Anagrama guarda silenci sobre el llibre sobre José Bretón, que no s'ha distribuït, tot i que la previsió era que aquest dimecres arribés tant a les llibreries com a internet. Fins a aquest dimecres vespre, l'editorial no ha oferit cap explicació al respecte, en mig de diferents procediments judicials al voltant de la publicació o no d'El odio. La Fiscalia va presentar aquest dimarts un recurs davant de l'Audiència de Barcelona per demanar-ne de nou la suspensió perquè considera que és l'única via disponible per evitar una "imminent lesió" dels drets dels menors assassinats —José i Ruth, que l'any 2011 tenien sis i dos anys.
Va ser dilluns quan el jutge va denegar la suspensió de la distribució del llibre del periodista Luisgé Martín, denegant així la mesura cautelar sol·licitada per la Fiscalia de Menors —arran de la petició d'empara de la mare dels menors—. Segons el jutge, suspendre'n la publicació podia suposar un greuge del dret a la llibertat d'expressió i argumentava que no hi havia prou dades per resoldre si el llibre suposava una vulneració dels drets, ja que se'n desconeix el contingut íntegre. Tanmateix, el llibre no s'ha distribuït aquest dimecres, i tampoc no estava disponible per ser adquirit per internet.
El #jutjat de #primerainstància39 de #Barcelona denega la suspensió provisional de la publicació d'un llibre pel cas de l'#assassinat de dos menors a #Andalusia, sol·licitada per la @fiscal_es
— TSJCat (@tsj_cat) March 24, 2025
En el seu recurs, la Fiscalia va al·legar que l'argument del jutge no té fonament perquè, precisament, Anagrama ha incomplit amb una obligació legal. Quina? La de comunicar i donar trasllat a la Fiscalia del contingut del llibre abans de la seva publicació per poder examinar-li i emetre un dictamen sobre la possible intromissió il·legítima del dret a l'honor dels menors. Fins al moment, el que se sap és que el periodista i l'assassí intercanvien cartes, i que en aquestes cartes l'assassí explica com va matar els fills.
Anagrama va emetre un comunicat el passat 21 de març en el qual considerava que tant l'autor com l'editorial tenien el dret de publicar l'obra, tot i que a l'espera de les resolucions judicials. L'editorial va assenyalar que era plenament conscient de la "monstruositat dels crims comesos per José Bretón" i que comprèn "la sensibilitat que pot suscitar l'exploració de la condició de l'assassí que aborda l'escriptor Luisgé Martín a El odio", tot i que indicava que la literatura tracta sempre de realitats complexes i doloroses —posant d'exemple crims plasmats a obres d'Emmanuel Carrère i Truman Capote—. Per la seva banda, el periodista va emetre un altre comunicat per defensar que ha escrit el llibre amb "el major respecte cap a les víctimes" i negar que li donés veu a l'assassí: "Se li treu, nega la seva explicació dels fets, l'enfronta amb les seves contradiccions".