Anagrama ha anunciat aquest dimecres que, finalment, no publicarà El odio, el llibre en el qual José Bretón confessa, per primera vegada, haver matat als seus dos fills. L'editorial ha explicat que ha "extingit" el contracte de l'edició, publicació i distribució del llibre amb el periodista Luisgé Martín, que va conversar amb l'assassí a la presó. És a dir, tots els drets de l'obra, cedits en el seu moment a l'editorial, tornen a ser propietat de l'autor, que podria oferir-lo a una altra editorial. Aquest anunci arriba després que la Fiscalia de Barcelona ha intentat aturar la seva publicació per valorar si vulnera els drets dels menors assassinats pel pare.
La mare dels nens, Ruth Ortiz, va denunciar el llibre al Ministeri Fiscal, després de veure-hi articles que en feien referència. I és que les galerades de El odio van ser repartides per l'editorial als mitjans de comunicació, com es fa habitualment. La publicació es va anunciar per finals de març passat, i l'editorial la va paralitzar davant la polèmica oberta. La Fiscalia va requerir-li fins a dos cops una còpia del llibre, sense obtenir resposta. Un jutge i després l'Audiència de Barcelona van rebutjar aturar la publicació temporalment, com demanava la Fiscalia, i va prioritzar la llibertat d'expressió. Després d'aquesta negativa, la Fiscalia de Barcelona va presentar una demanda per tal que un jutge requerís a Anagrama que li entregués una còpia de llibre. Ara, amb l'extinció del contracte de publicació, la petició fiscal queda sense efecte.
Una dosi de doble respecte
En un comunicat, l'editorial manifesta que "de manera voluntària, Anagrama va decidir paralitzar el llançament i la distribució de El odio el passat 21 de març", i que "després de la denegació judicial posterior, en dues ocasions, de la petició de mesures cautelars de la Fiscalia que sol·licitava aquesta paralització, l'editorial va mantenir voluntàriament la suspensió de la distribució de l'obra, que ara confirma que és definitiva".
Hi afegeix que "des de la seva fundació en 1969, Anagrama ha apostat per una literatura que convida a la reflexió i al debat tant en l'àmbit ètic com en el social". I sosté: "En aquest context, l'editorial creu que, en una societat democràtica, ha d'existir un equilibri entre la llibertat creativa com a dret fonamental i altres principis morals. Per això, considera que les obres que s'inspiren en fets reals requereixen una dosi doble de respecte i sensibilitat."