La desprotecció i les polítiques indulgents posen en perill molta fauna arreu del territori de l'Estat espanyol. Tot plegat podria fer que espècies endèmiques acabin extingint-se. Aquesta darrera frase ja no és en condicional pel llop ibèric a Andalusia. Després de deu anys sense senyals de l'espècie en aquest territori, la Junta ha declarat oficialment l'extinció del llop ibèric a la península.
Segons informa The Guardian, si bé els informes mostren que des del 2013 no s'ha registrat la presència d'aquesta espècie, podria ser que no estigués present a la zona des del 2003. Tanmateix, no ha estat fins aquest 2023 que la Junta d'Andalusia ha fet el pas de reconèixer l'extinció del llop ibèric.
"Aquesta és una mala notícia i confirma la tendència negativa de les poques manades de llops existents al sud d'Espanya, que estan amenaçades per l'aïllament físic i genètic dels llops a la resta d'Espanya, per la pèrdua d'hàbitat, la caça furtiva i la caça il·legal" ha exposat al diari britànic Luis Suárez, coordinador de conservació del World Wildlife Fund a Espanya, qui ha afegit: "La vergonyosa pèrdua de llops a Andalusia està directament relacionada amb la manca de voluntat política per part del govern regional per adoptar mesures de conservació". Suárez assenyala l'immobilisme del govern andalús i li posa un culpable: la voluntat de no tenir un enfrontament amb el lobby dels caçadors i ramaders.
Sense catalogar en perill d'extinció
"És incomprensible que, malgrat una situació que es remunta dècades enrere, el llop no hagi estat catalogat com a espècie en perill d'extinció i no hi hagi cap pla de recuperació", ha sentenciat Suárez. Si hagués estat catalogat com a perill d'extinció, la Junta hauria estat obligada legalment a prendre mesures estrictes per protegir el llop ibèric. No va ser així i el resultat, dur i clar: l'extinció.
Ara, què? Doncs la millor opció seria reintroduir l'espècie en aquest hàbitat. Però si es reintrodueix sense una fèrria protecció legal estaríem de nou en aquestes. Si es vol el llop ibèric al seu territori natural d'Andalusia no es poden fer polítiques a mitges tintes.
Pel que fa a la resta de l'Estat espanyol, des dels anys setanta la població de llops s'ha anat recuperant i ampliant després d'una exterminació massiva. En el cens més recent, l'any 2021, hi havia entre 2.000 i 2.500 llops en 297 manades, el 90% dels quals es trobaven al nord-oest, principalment a Castella i Lleó, Galícia i Astúries. Justament en aquest territori el llop ibèric sí que està catalogat com a espècie protegida.