Andorra planteja un projecte de llei per fer front al massiu turisme que pateix el país, i implementarà una taxa, en forma de vinyeta, per als vehicles estrangers que circulin pel país. L'objectiu de la nova mesura serà frenar la massificació turística, després d'haver rebut gairebé 10 milions de visitants durant el 2023. El govern andorrà ha afirmat que el projecte s'ha de consensuar amb el sector turístic i comercial, però segons avança el diari Segre, les primeres informacions de l'executiu andorrà assenyala que l'impost l'haurien de pagar "tots els vehicles estrangers". La mesura podria obligar als treballadors transfronterers que cada dia travessen la frontera a abandonar-la. Així com els que ho fan per motius mèdics, com fer-se proves diagnòstiques. Precisament, sobre aquesta qüestió fonts del govern han indicat al citat diari que els treballadors transfronterers "és un element que encara cal treballar i desenvolupar", i fins que el projecte no avanci, no es podrà resoldre. La nova normativa afectaria més de 1.500 veïns de l'Alt Urgell que cada dia es traslladen a Andorra per treballar. 

Sistema "àgil i pràctic"

El cap de Govern d'Andorra, Xavier Espot, ha detallat que es portarà a terme un procés participatiu entre els agents socials i econòmics del país per estudiar la incorporació d'una vinyeta. En una entrevista a Catalunya Ràdio, ha apuntat que s'han donat de temps per a la reflexió fins a almenys a finals d'any. "Hem de reflexionar si és una mesura adequada tenint en compte que som un país turístic, però volem apostar per un turisme més qualitatiu". Amb tot, ha puntualitzat que no es tracta "ni molt menys d'una decisió ferma". Davant la possibilitat d'establir una vinyeta als turistes, ha indicat que seria "un import raonable", ja que l'economia andorrana està basada en els serveis i el turisme. En aquest sentit, ha afirmat que "estem encantats que la gent ens visiti a casa nostra, però hem d'apostar per un creixement sostenible". 

Espot ha detallat que l'import s'hauria d'implementar als excursionistes, però no als turistes que viatgen a Andorra per pernoctar, ja que aquests ja paguen una taxa turística. A més, ha aclarit que en cap cas s'aplicaria als transfronterers que van cada dia a Andorra per a treballar. El cap de Govern d'Andorra ha reconegut que el país no pot aguantar al ritme que creix el turisme, i per tant estudien noves mesures. Ha reflexionat que hauria de ser un sistema "àgil i pràctic" que no suposi un fre per a l'arribada del turisme. "Seria un import molt raonable que vingués a compensar la petjada que comporten al país", ha afegit. 

Massificació turística a Andorra

El govern d'Andorra considera que el país s'està tensant al límit de capacitat per garantir la sostenibilitat i que els recursos naturals siguin suficients. Així doncs, la mesura que s'està estudiant serà que el cost de la vinyeta, que es cobraria en concepte de l'ús de la xarxa viària al país com ja fan altres països europeus, sigui diferent en funció de si és temporada alta o baixa. Així com, també es tindrà en compte el temps que el visitant estigui a Andorra. La taxa en altres països és per a una setmana, un mes o fins i tot un any per circular per les carreteres del país sense límit durant aquest període. 

Segons apunta el citat mitjà, tot i que encara no està tancat el projecte, no hi hauria distinció entre les persones que accedeixen amb vehicle particular per passar el dia i els que pernocten en establiments hotelers del país. Una de les propostes que estudiarà el govern andorrà serà habilitar un pàrquing a les entrades del país i oferir el transport públic per estalviar-se aquest impost. També s'ha de definir la destinació de la recaptació d'aquest peatge, una de les propostes seria destinar-la per al transport públic. 

Més de 9 milions de visitants

L'arribada de turistes a Andorra segueix a l'alça, i durant el 2023 es van registrar 9.367.636 visitants, un 11,2% més respecte a l’any anterior. La majoria dels visitants que arriben al país tenen entre 45 i 64 anys, seguits dels majors de 65 anys, i el perfil més habitual és de parelles i famílies. El motiu principal dels visitants són les compres, en concret, el 57,9%. Tant els excursionistes com els turistes, presenten com a motiu principal de visita les compres amb un 83,9% i un 33,1%. El nombre de vehicles que van entrar durant el 2023 a Andorra, va ser de 4.229.314.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!