Crits de “Free Palestina” i aplaudiments sonors. Així ha estat acomiadada la històrica activista política i feminista afrodescendent Angela Davis (Birmingham, Alabama, EUA ,1944), que ha tornat a enlluernar un públic entregat a Barcelona. Aquest dilluns, Davis ha conversat amb la periodista Mònica Terribas sota el títol Drets civils i justícia social, davant d'unes 350 persones, a l’auditori de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), que el març de 2021 va investir-la doctora honoris causa. La rectora de la UPF,  Laia de Nadal, ha rebut Davis en el campus de la Ciutadella, que en ser distingida, no va poder visitar la universitat per la pandèmia.

La solidaritat vers el poble palestí i les mobilitzacions dels universitaris dels EUA i d’arreu ha estat un dels primers agraïments de la filòsofa, en ser preguntada per Terribas que s’ha referit a l’atac recent al campament de refugiats de Rafath.

L'activista Angela Davis en conversa amb la periodista Mònica Terribas, aquest dilluns a l'auditori de la UPF. / Foto: Carlos Baglietto

 

El capitalisme racial

Amb un pensament àgil i crític a 80 anys, Angela Davis ha denunciat el que anomena el “capitalisme racial” i també ha fet riure  quan ha assegurat “el capitalisme ha durat massa”. L’activista, membre del Partit Comunista dels EUA i del partit Panteres Negres, no s'ha mossegat la llengua quan ha afirmat que “és una emergència la lluita contra l’estat colonialista d’Israel”, i que “Europa ja no és blanca i té molta feina a fer contra el racisme”.

Davis ha fet un paral·lelisme entre els espanyols  que van haver d'emigrar a Alemanya durant la postguerra i que van patir racisme, i que ara a l’Estat espanyol, el pateixen persones que venen d’Àfrica, com passa arreu d’Europa. 

Ha insistit que les noves tecnologies i els avenços "han de ser per a la col·lectivitat", i  que  els grans canvis arriben amb moviments col·lectius, i ha recordat les dones negres com van acabar amb la segregació racial als Estats Units, tot i que tothom recorda Martin Luther King. "Un home...", li ha contestat amb to burleta Terribas.

I Catalunya?

L’activista nord-americana va visitar Barcelona el 2017, en una conferència al CCCB, just amb el procés d’independència en marxa, i va convidar els catalans a “complica-lar una mica, fent una independència feminista i antiracista”. En la xerrada d’aquest dilluns, Terribas, traient ferro, li ha recordat que la independència no ha estat assolida, i Davis ha insistit que “Catalunya també ha de treballar per ser més antiracista”.

“L’esperança com a disciplina”

Davis és molt sol·licitada i estimada a Barcelona, com arreu del món. Aquest dissabte la política marxista va participar en un dels debats de la Fira Literal, la mostra d'idees i llibres radicals, que enguany ha celebrat la seva 10a edició a Barcelona. En una conversa amb la periodista de TV3·Bea Duodu Owusu i la filòsofa basca Jule Goikoetxea,  va llançar un dels seus missatges lloats a les xarxes socials: “L’esperança s’ha d’entendre com una disciplina; la nostra responsabilitat és també generar esperança."

Va haver-hi moments emocionants i divertits, quan Bea Duoduva explicar-li que després de 40 anys d’existència de la televisió pública catalana, ella era la primera presentadora negra al mitjà, com recentment la primera directora al MACBA, Davis va felicitar la presentadora, però amb humor va convidar-la a “refusar” ser la primera o  l'única, i a celebrar que en siguin més.

En la conversa a la UPF,  la veterana activista també ha convidat els joves a seguir les lluites perquè "la llibertat sigui per a tothom",  tot recordant el que deia la seva "bona amiga" l'escriptora afroamericana Toni Morrison, que "la llibertat no és individual, sinó que és la lluita per la llibertat dels altres".

Els assistents han aplaudit constantment tots els reclams de Davis, aquest dilluns a la UPF. / Foto: Carlos Baglietto
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!