La doctora Àngels Fitó ha estat proposada aquest dijous com a nova rectora de la UOC. De forma unànime, el Patronat de la Fundació per a la Universitat Oberta de Catalunya (FUOC) ha decidit proposar-la per al càrrec, un cop ha finalitzat el procés de selecció que s’ha fet entre “un ampli conjunt de candidatures”, segons ha informat la UOC en un comunicat. Un cop culmini el procés, Fitó prendrà al relleu a l’actual recto,r Josep A. Planell, i es convertirà en la segona dona rectora que ha tingut la universitat. La primera va ser Imma Tubella, entre 2005 i 2012. Tubella havia estat precedida per Gabriel Ferraté, primer rector de la UOC, de 1995 a 2005.
El procés que s’obre ara implica que la candidata sigui escoltada pel Consell Assessor de la FUOC i també per una comissió delegada que integren 15 representants del Consell d’Universitat, es tracta del màxim òrgan de participació de la comunitat universitària. Aquest procés intern continuarà amb l’elevació del nomenament per part del Patronat a la Generalitat perquè en faci la ratificació. Tan bon punt es faci oficial el nomenament mitjançant la publicació en el DOGC, s'obrirà un període de traspàs que es completarà quan la nova rectora assumeixi plenament les seves funcions en un acte de presa de possessió.
Un llarg procés de selecció que va començar el 2021
La UOC va iniciar el procés de selecció el desembre del 2021 amb la definició del perfil que havia de tenir la persona candidata a través d’un comitè de selecció. Aquest comitè estava integrat per tres persones expertes de reconegut prestigi internacional, ha informat la UOC. Finalment, el Patronat de la universitat, després d'avaluar la terna d'aspirants presentada per la comissió de cerca, ha optat per proposar Fitó com a màxima autoritat acadèmica de la Universitat per als set anys vinents, tal com estableixen els Estatuts de la Universitat.
Fitó és doctora en Ciències Econòmiques per la Universitat de Barcelona, professora sènior de la UOC i, des del 2019, vicerectora de Competitivitat i Ocupabilitat d'aquesta universitat. Des de l'octubre del 2010 i fins al febrer del 2019 va ser la directora dels Estudis d'Economia i Empresa de la UOC. La futura rectora de la UOC s'ha especialitzat en direcció fiscal i financera i control de gestió, matèries de les quals ha estat professora en diverses universitats (UB, UPC, UAB, UPF i UVic-UCC). Així mateix, és vicedegana del Col·legi d'Economistes de Catalunya des del novembre del 2021, i membre del Consell Assessor en Política Econòmica del Govern de la Generalitat de Catalunya.
El Patronat de la UOC ha aprofitat la reunió d’aquest dimarts per agrair la tasca de Planell i el seu equip. L’etapa de Planell s’ha caracteritzat per una fase d’expansió i creixement sostingut que ha portat a pràcticament doblar el nombre d’estudiants i el pressupost. La UOC ha superat la xifra de 100.000 alumnis.